Malo je roditelja koji imaju sreće da im dijete spava bez plača i u komadu. Većina djece će oko spavanja roditeljima zadavati mnogo briga, buditi se čitavu noć, neutješno plakati i tražiti od roditelja stalnu prisutnost



Kako da mi dijete lakše i brže zaspe?



Treba prepoznati pravi trenutak

Vaše dijete djeluje odsutno, trlja si okice i kao da ne može održati koncentraciju. To je jasan znak da je došao trenutak kad bi ga bilo dobro spremiti u krevet. I to odmah, bez odlaganja. Jer propustite li taj idealni trenutak, stvari se kasnije mogu zakomplicirati. Sigurno i sami imate to iskustvo da ste od umora uvečer umalo zaspali na kauču, a zatim se sjetili da morate oprati zube, digli se, obavili zube i legli u krevet, ali san vam sljedećih sat vremena nije dolazio na oči. Isto je i sa djecom. Ako ste propustili idealni trenutak, radije se poigrajte još malo s djetetom i pričekajte sljedeći drijemež.



Potpuna tišina
Mnogi roditelji griješe kad djetetu stvaraju savršene uvjete za spavanje koji podrazumijevaju potpunu tišinu, mir i zamračenost prostorije. A ustvari djeca vole zvukove na koje su navikla u svome domu, glasove svojih roditelja ili primjerice perilice rublja. Dapače ti zvukovi ih smiruju i govore da se u domu ne događa ništa što nije uobičajeno. Ako ih naučite na savršenu tišinu ili isključivo njihov krevetić, dijete neće moći zaspati negdje drugdje, a imat će i problem ako je oko njih bilo kakva manja buka.




Maženje
Potpuno je jasno da se vašem djetetu spava, ali ono se bori protiv sna i silom želi ostati budno. Tad pokušajte s malim trikom. Milujte dijete po glavici, zadržite punu površinu dlana koji je topao na djetetovom obrazu i pomalo ga milujte po čelu i preko očiju. Dijete će se tako lakše smiriti i zaspati.



Glazba za smirenje
Smirujuća glazba djeluje na svakog pa tako i na djecu. A koju glazbu odabrati? Najbolje testirajte na samom sebi. Ako vas neka, primjerice klasična glazba, smiruje tad će tako vjerojatno djelovati i na vaše dijete. U trgovinama osim toga postoji izbor specijalizirane glazbe za umirivanje djeteta pa se možete i tako snaći. Djeca se općenito vole gibati uz glazbu, ljuljati u ritmu i kad ih pritom ritmično milujemo ili tapkamo po leđima ili guzi. Pokušajte! Djetetu će tako biti lakše napraviti prijelaz iz dnevne aktivnosti u spor ritam i opuštenost pred san.




Osjećam se sigurno
Mališani pogotovo sasvim male bebice vole osjetiti zaštićenost prije sna. To znači da će lakše zaspati ako su dobro umotani u dekicu, ako im kroz dekicu ne ulazi hladan zrak, ako su dobro ušuškana i osjećaju granice svoga tijela koje dodiruje dekica.
Još bolji efekt možete postići stavite li dijete u maramu. To može napraviti i tata. Važno je da dijete osjeti toplinu vašeg tijela. Tu je toplo, dijete osjeća prisnost i lakše otpušta sve brige koje su mu se nakupile tijekom dana. Dobrom ugođaju dodatno doprinosi lagano ljuljanje dok hodamo. Za nemirne odnosno one kod kojih se kao uzrok plača navode kolike, nošenje u marami možda je jedini način da ih se smiri i uspava.




Dojenje kao metoda uspavljivanja

Najčešće su majke suočene sa sljedećom pričom. Dijete zadovoljno sisa, a onda polako počinje padati u san. Idealan trenutak da ga savršeno nježno i polako stavimo u krevetić i, šuljajući se, nestanemo iz sobe. No, takav scenario rijetko funkcionira. Jer čim pokušate odvojiti dijete od prsa ono se odmah budi i glasno protestira. Na žalost, nećete naći rješenje za ovu situaciju, pogotovo ako želite prestati dojiti.
Ipak, dojenje može biti jako lijep ritual za uspavljivanje. Ono će vjerojatno gubiti na važnosti kad dijete navrši godinu dana. U slučaju da djetetu dojenje i uspavljivanje uz majku prijeđe u naviku i da ne može zaspati bez vaših prsa, to jest problem. Kako vam se to ne bi dogodilo, radije pokušajte dijete navikavati na razne načine uspavljaivanja, primjerice, neka povremeno uskoči tata, baka...




Zanimljivosti za roditelje



  • Male bebe nemaju osjećaj za noć i dan. Ako im to jasno ne pokažemo, mogli bi se igrati usred noći i spavati po danu.



  • 1/3 djece u trećem mjesecu života može bez buđenja prespavati čitavu noć



  • Roditelji nikad ne legnu po noći na dijete niti ga na taj način ozlijede, iako se toga svi izrazito plaše



  • Sva djeca prije ili kasnije, zbog zubića ili bolesti, završe u roditeljskom krevetu



  • Većina djece želi samo spavati u svom krevetiću kad krene u vrtić