Samo što je izašao iz desni i ugledao svjetlo dana, zubić postaje podložan bakterijama koje nagrizaju caklinu zuba i otvaraju put karijesu.

Ne čiste li se redovito, pitanje je vremena kad će se prvi problemi sa zubićima pojaviti. U početku će higijena biti vrlo jednostavna. Bit će vam potrebna mala gazica i malo tople vode. Kako će dijete rasti tako će četkica, četkanje i čišćenje zubića pastom postati dio svakodnevice.



Kako njegovati zubiće i održati njihovo zdravlje?



Peremo zubiće


Higijena usne šupljine kod pojave prvih zubića može se provoditi gazicom koju ste nataknuli na prst i kojom nježno prolazite po pojedinom zubiću, skidate s njega naslage, lagano masirajte desni i čistite jezik. Oko prve godine možete polako upoznati dijete i s četkicom. Najbolje je da higijenu provodite zajedno, igrate se, a na kraju vi uzmete četkicu i operete djetetu zube. S vremenom će ono samo naučiti držati četkicu i prati zube gledajući vas kako redovito to radite.



Četkica za zube


Za prve zubiće i desni pogodne su četkice s gumenim nitima koje djeca uglavnom žvaču i trljaju po desnima te si tako olakšavaju svrbež i neugodu kod rasta zubića. Naravno pritom i vježbaju baratanje četkicom. Kad dijete malo poraste, možete polako odabrati prvu četkicu s mekanim nitima i malom glavom koja će omogućiti pranje i zadnjih zubića. Četkicu mijenjajte svaka 3-4 mjeseca. Četkica mora biti šarena, vesela i zabavna kako bi i pranje zubi u početku bilo prije svega zabava, a ne dosadna obaveza.



Odgovarajuća pasta


Oko 2. godine života dijete se može upoznati s prvom dječjom pastom kad polako može samo prati zube, a da pritom ne guta pastu. Najbolju zaštitu protiv karijesa pružaju paste s fluorom. Količine fluora potrebne djetetu i odraslom čovjeku razlikuju se zbog čega nemojte posezati za pastom za odrasle. Neka pasta okusom odgovara djetetu i učite ga da ona nije za jelo, već se nakon pranja mora ispljunuti. Za pranje zubića koristite vrlo malu količinu paste, veličine zrna graška, a zubiće četkajte najmanje 3 minute.



Zdrava prehrana


U prvoj godini života, prije no što dijete počne jesti raznovrsnu hranu, važno je pripaziti na slatke tekućine, sok ili čaj, koje je dijete možda naviklo piti iz bočice. Posebice je opasno za zubiće ako dijete obilno pije po noći kad se prirodno ispiranje zubića slinom zbog sna ne događa. Stoga pokušajte dijete učiti piti na čašu i neka pije vodu, nezaslađeni čaj i prirodne sokove.


Kad dijete poraste i počne jesti svu hranu njegov jelovnik trebao bi biti raznovrstan i bogat voćem i povrćem, mesom, jajima i mliječnim proizvodima jer će tako unijeti potreban kalcij. Pripazite sa slatkišima, gaziranim napitcima i grickalicama. Ove namirnice sadrže više šećera no što mislite. Stoga češće ponudite djetetu svježe i suho voće ili orašaste plodove.



Redoviti posjeti stomatologu


U brigu o zubima spadaju i redovite posjete stomatologu koji će najbolje moći procijeniti zdravlje zubi, usne šupljine i zagriza, te savjetovati roditelje kako bolje i uspješnije brinuti o zubima. Redovitim pregledima stomatolog će također moći na vrijeme početi s liječenjem zubića, popravljanjem ili čak raznim postupcima (zalijevanjem fisura, upotrebom specijalnih gelova ili laka i sl.) spriječiti nastanak ili daljnje širenje karijesa.