Kako bebe uče sjediti?

Mnogi roditelji s nestrpljenjem iščekuju taj dan kada će njihova beba konačno početi sama sjediti. Mnogi su roditelji skloni taj veliki i važan korak i dodatno požurivati. No, oprez! Sjedenje je razvojna faza i treba poštovati određene zakonitosti. Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga

Bebi ne činite dobro ako ga prije faze puzanja stavljate u sjedeći položaj. To šteti njegovoj kralježnici, naročito ako ga poduprete jastucima. U toj dobi mogu se razviti nepravilnosti u držanju koje će djetetu u kasnijem životu stvarati zdravstvene poteškoće.

Mama, mogu sam

  • Postavite dijete da sjedi prije tek kad se samostalno počne podizati u sjedeći položaj, tj. kad nauči sjediti bez tuđe pomoći. Većina beba iz položaja "na sve četiri" naginjanjem na jednu stranu dospijeva u sjedeći položaj. Isprva sjedi postrance i oslanja se na jednu ruku. Tek kad dijete svlada tzv. dugo sjedenje, možete ga postavljati u sjedeći položaj. Pritom dijete sjedi ravnih leđa - težina je ravnomjerno raspoređena na obje polutke stražnjice, a noge su lagano savinute.
  • Ako dijete postavite da sjedi prije nego to samo nauči, nećete učiniti dobro niti sebi jerk ad mu taj statični položaj dosadi, počet će plakati pa ćete ga morati uzimati na ruke.
  • S druge strane, djeca koja su samostalno i vlastitim tempom naučila sjediti, sama pronađu i put natrag - bez plača i vaše pomoći. To potiče djetetovu samostalnost i samopouzdanje.
  • Također, prije nego dijete nauči samostalno sjediti, ne smijete ga stavljati udječiju sjedalicu za bicikl. Trešnja uzrokovana vožnjom može nanijeti ozbiljne ozljede osjetljivoj dječijoj kralježnici.
  • Dijete ne bi trebalo previše vremena provoditi niti u automobilskoj sjedalici za djecu. Te su sjedalice važne radi sigurnosti u vožnji, ali nisu za "kućnu uporabu".
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

ime za curicu sa znacenjem princeza

7 imena za curice sa značenjem „princeza“

Pronaći odgovarajuće ime za dijete za mame i tate velik je zadatak. Mnogi brzo zaključe…

beba se boji trave

Bebe mrze dodirivati travu - postoje najmanje dva razloga zašto!

Jeste li znali da bebe ne vole travu. Mnogi su se s tim 'problemom' susreli,…

hranjenje na bocicu

Pronađene prahistorijske bočice za hranjenje beba

Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol pronašli su prve dokaze da su prahistorijske bebe bile hranjene životinjskim…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…