Kako bebe uče sjediti?

Mnogi roditelji s nestrpljenjem iščekuju taj dan kada će njihova beba konačno početi sama sjediti. Mnogi su roditelji skloni taj veliki i važan korak i dodatno požurivati. No, oprez! Sjedenje je razvojna faza i treba poštovati određene zakonitosti. Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga

Bebi ne činite dobro ako ga prije faze puzanja stavljate u sjedeći položaj. To šteti njegovoj kralježnici, naročito ako ga poduprete jastucima. U toj dobi mogu se razviti nepravilnosti u držanju koje će djetetu u kasnijem životu stvarati zdravstvene poteškoće.

Mama, mogu sam

  • Postavite dijete da sjedi prije tek kad se samostalno počne podizati u sjedeći položaj, tj. kad nauči sjediti bez tuđe pomoći. Većina beba iz položaja "na sve četiri" naginjanjem na jednu stranu dospijeva u sjedeći položaj. Isprva sjedi postrance i oslanja se na jednu ruku. Tek kad dijete svlada tzv. dugo sjedenje, možete ga postavljati u sjedeći položaj. Pritom dijete sjedi ravnih leđa - težina je ravnomjerno raspoređena na obje polutke stražnjice, a noge su lagano savinute.
  • Ako dijete postavite da sjedi prije nego to samo nauči, nećete učiniti dobro niti sebi jerk ad mu taj statični položaj dosadi, počet će plakati pa ćete ga morati uzimati na ruke.
  • S druge strane, djeca koja su samostalno i vlastitim tempom naučila sjediti, sama pronađu i put natrag - bez plača i vaše pomoći. To potiče djetetovu samostalnost i samopouzdanje.
  • Također, prije nego dijete nauči samostalno sjediti, ne smijete ga stavljati udječiju sjedalicu za bicikl. Trešnja uzrokovana vožnjom može nanijeti ozbiljne ozljede osjetljivoj dječijoj kralježnici.
  • Dijete ne bi trebalo previše vremena provoditi niti u automobilskoj sjedalici za djecu. Te su sjedalice važne radi sigurnosti u vožnji, ali nisu za "kućnu uporabu".
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

kratka imena za bebu

30 kratkih internacionalnih imena za bebe od samo 3 slova

Kratka imena su već duže vrijeme popularna. U skladu s tempom života više nemamo vremena…

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

VIDEO: Najslađi telefonski razgovor na svijetu

Ova curica ne zna govoriti, ali zato zna sve reći svom tati preko telefona. Prava…

bebe plesu i smiju se

VIDEO: Preslatke blizanke plešu na maminu pjesmu

Ovaj video će vam sigurno uljepšati dan. Dvije blizanke plešu na maminu pjesmu i na…