1. KOLIKO SNA?

U dobi između šest i 12 mjeseci, vaša beba treba oko 14 - 15 sati sna svakog dana. Puzanje, prevrtanje, sjedenje - aktivna beba je i umorna beba. Međutim, svaka beba je drugačija pa neke bebe trebaju mnogo više sna, dok je drugima potrebno mnogo manje sna. U dobi od šest mjeseci većina beba preko dana spava dva do tri puta te dva puta u dobi od 12 mjeseci.

2. RAZVOJNE prekretnice mogu IZMIJENITI rutinu spavanja

Zanimljivo je da fizički napredak vaše bebe može promijeniti navike spavanja. Mnoge prekretnice u razvoju, kao što su prevrtanje i podizanje u stajaći položaj, mogu privremeno poremetiti san vaše bebe. Nemojte se obeshrabriti ako se vaša beba, koja je ranije uspješno prespavala čitavu noć, probudi usred noći. Držite se svoje rutine kako biste svojoj bebi pomogli da se vrati u redovan ritam spavanja.

3. NEKA SAN POSTANE obiteljski PRIORITET

Svakako stvorite i vlastite navike za dobar san. Održavajte redovan raspored spavanja. Odmorite se uz vlastitu noćnu rutinu. Okupajte se, udovoljite si masažom ili zamolite partnera da vas izmasira. Opustite se uz laganu glazbu ili čitanje knjige u postelji.

Izbjegavajte pića koja sadrže kofein nakon ručka.

Također, izbjegavajte alkohol i cigarete jer su nezdravi za vaše dojenče.

4. PROBLEMATIČNE navike

Ljuljanje, maženje i hranjenje bebe kako biste je uspavali glavni su uzroci problema sa spavanjem, stoga pokušajte prekinuti s tim navikama ako ste ih već stekli. Na primjer, ako bebu ljuljate prije spavanja ili je hranite neposredno prije odlaska u krevet, najvjerojatnije ćete to isto morati ponavljati i usred noći. Umjesto toga, pokušajte bebu staviti na spavanje kada je pospana, ali još uvijek budna. Ako svoju bebu naučite da se sama uspava prije spavanja, moći će se sama uspavati i ako se probudi usred noći.

STVORITE noćnu rutinu

Ovo je dob bebe u kojoj ona dobro napreduje zahvaljujući rasporedima i rutinama, posebno onim vezanim uz spavanje i hranjenje. Vašoj je bebi potreban san, a vi joj možete pomoći da zaspi tako što ćete slijediti redovita popodnevna spavanja, određeno vrijeme za spavanje i noćnu rutinu u tri koraka:1. KUPANJE 2. MASAŽA 3. MIR

5. USKRAĆIVANJE POPODNEVNIH SPAVANJA neće pomoći SPAVANJU VAŠE BEBE Suprotno onome što mislite, uskraćivanje popodnevnih spavanja neće pomoći kod noćnih spavanja. To može biti recept za premorenost i lošiji noćni san. Međutim, izbjegavajte kasna popodnevna spavanja koja su blizu vremenu za noćni san. Stvorite umirujući okoliš: neka spavaća soba bude u mraku, svježa i tiha.6. VRIJEME KUPANJA i masaža govore da je „vrijeme za spavanje”

Neka vrijeme kupanja i masiranja postane dio bebine noćne rutine. Nježno sredstvo za čišćenje s umirujućim mirisom u bebinoj kupki može umiriti vašu bebu i pomoći joj da spava preko noći. Nakon kupanja masirajte bebu losionom ili uljem za bebe kako biste je umirili i zaštitili njezinu kožu. Ako tijekom večeri kada bebu ne kupate nemate vremena za kompletnu masažu, svejedno je kratko protrljajte losionom. Vaš će je nježni dodir umiriti i pomoći joj da bolje spava.

7. UZMITE VREMENA kako biste se povezali sa svojom bebom

Odredite redoviti raspored, stvorite mirno okruženje, svoju bebu okupajte i izmasirajte te je prepustite mirnim aktivnostima. Slijedeći noćnu rutinu, svojoj bebi koja raste osiguravate san koji joj je potreban. Istovremeno, dobivate i divan trenutak u kojem se možete povezati sa svojom bebom.

JOHNSON’S® Bay Bedtime Bath™ i JOHNSON’S® Baby Bedtime Lotion™ obogaćeni su NATURALCALM™ mirisimakoji su jedinstven spoj opuštajućih mirisa. Kada se koriste u sklopu jedinstvene, klinički dokazane, JOHNSON’S® Baby rutine prije spavanja koja se sastoji od 3 koraka*, mogu pomoći bebama da brže zaspe i bolje spavaju tijekom noći.

* testirano na bebama od 7+ mjeseci

KVIZ ZNANJA JOHNSON'S BABY