mama i beba

Temelji bliskosti roditelja i djeteta

Čvrsta emotivna veza između djeteta i roditelja gradi se od prvog sata kad dijete stigne na ovaj svijet. Isprobajte sve načine za uspostavljanje bliskosti koji su vam na raspolaganju i nećete požaliti

Zbližavanje od prvog trenutka
Način na koji roditelji i dijete počnu zajednički život pomaže pri ranom razvitku povezanosti. Majka i dijete se nakon porođaja ne bi trebali razdvajati jer će se na taj način dijete smiriti, opustiti i početi prirodno ponašati, tražiti prsa i učiti sisati. Dobar je početak ako su majka i dijete neprekidno zajedno tijekom prvih šest mjeseci.

Dojenje – važan kontakt s majkom
Dojenje je izvrstan način da upoznate svoju bebu. Uspješno dojenje zahtijeva majčin odgovor na znakove koje joj šalje beba, što je prvi korak u upoznavanju bebe i izgradnji odnosa povjerenja. Majčini hormoni koji su povezani sa stvaranjem mlijeka, prolaktin i oksitocin, poticaj su intuitivnom majčinstvu jer ženama pomažu da se osjećaju opuštenije i mirnije kad su sa svojim bebama.

Nošenje – zadovoljava djetetovu potrebu za dodirom i poticajem
Nošene bebe su rjeđe uznemirene. Pored dodira i topline, beba nošenjem dobiva i fizički poticaj jer vi hodate, ljuljate je te time tjerate da razvija tijelo i mišiće i izlažete raznim vizualnim poticajima. Time što je roditelju dijete bliže, možete ga bolje i upoznati. Dijete uči biti zadovoljno i imati povjerenja u osobu koja se za njega brine.

Spavanje u istoj prostoriji
Ne postoji jedno jedinstveno mjesto za spavanje koje je dobro za sve bebe. Mjesto na kojemu se svi članovi obitelji najbolje naspavaju najbolje je mjesto za vašu obitelj. Većina djece, ali ne i sva, najbolje spava kad je blizu svojih roditelja. Spavanje u blizini bebe zaposlenim roditeljima može pomoći da se povežu s djecom i da se brinu za njihove potrebe tijekom noći jednako kao i tijekom dana i večeri. Noć je katkada zastrašujuća za male ljude pa spavanje u blizini izvora dodira i njege umanjuje tjeskobu odvojenosti tijekom noći i bebama pomaže naučiti da je spavanje nešto ugodno, a ne nešto zastrašujuće. Majkama je također lakše podojiti dijete ako je beba u blizini.

Odgovor na djetetov plač
Plač je djetetov jezik. On osigurava djetetovo preživljavanje jer poziva roditelje na zadovoljavanje djetetovih potreba. Djeca plaču jer imaju potrebe, a ne da bi nama manipulirala. Što je odgovor roditelja na plač osjećajniji, to će dijete bolje naučiti vjerovati svojim roditeljima i vlastitoj sposobnosti komunikacije.

Ravnoteža i granica
U nastojanju da djetetu pružite što više, lako se može dogoditi da zanemarite vlastite potrebe ili potrebe vašeg partnera. Ključ ostvarivanja ravnoteže u roditeljstvu jest primjereno odgovaranje na djetetove potrebe. Pokušajte razlučivati kada treba reći “da”, a kada reći “ne” te pokušajte biti dovoljno mudri da shvatite kad vam je u svemu potrebna pomoć.
Ona će vam možda zatrebati upravo tijekom prvog mjeseca, osobito ako ste prvi put majka. Možda ćete se osjećati bespomoćno i nedovoljno kompetentno, možda ćete imati problema s dojenjem i umorom. No, kad prvi mjesec prođe i kad se malo snađete u novom životnom ritmu počet ćete se zbližavati s bebom i manje ćete razmišljati koliko vam je teško, a više o tome što vam sve lijepog beba pruža.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Pokušajte spriječiti kolike

Iako to ne jamči potpuni uspjeh, bračni par…

Prirodno roditeljstvo - ima li i loših strana?

Časopis Time je prije nekog vremena na naslovnici…

mama i kćer

7 načina kako biti odlična mama

Biti mama bez sumnje je zahtjevan posao. Kako…

obitelj

Kako se zapravo dijele roditeljske obveze?

Svi ćemo se složiti da je roditeljstvo vrlo…

Pročitajte i:

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…

srastena resica u bebinim ustima otezava dojenje

Dojenje ponekad ne funkcionira zbog sraštene resice u bebinim ustima

Bebama je jezik najvažniji alat za preživljavanje. On omogućuje sisanje. U nekim slučajevima, međutim, mala…

puzanje novorodenceta do majcinih prsa

Instinkt puzanja do majčinih prsa - fascinantan fenomen kod tek rođenih beba

Ova dva videa pokazuju kako su novorođene bebe jake i opskrbljene instinktima za opstanak –…

nevjerojatne činjuenice o novorođenim bebema

13 nevjerojatnih činjenica o novorođenim bebema koje će vas iznenaditi

Rođenje djeteta je samo po sebi čudo koje ne možemo do kraja shvatiti. I nakon…