Spavati ‘kao beba’

Kako to bebe spavaju i kakvi uvjeti su im potrebni da se brže smire?

Svi djelujemo po cirkadijskim ciklusima (lat. oko jednog dana), pa i bebe. Budimo se s izlaskom sunca i idemo spavati kada padne mrak, odnosno nekada smo tako išli spavati dok nije bilo struje i svih elektronskih spravica koje nam ometaju san.

A zašto je taj cirkadijski ciklus tako bitan? Bez njega bi jedan dan čvrsto spavali u deset na večer, dok bi drugi zaspali usred dana. Jedan dan bi spavali pet sati, a drugi petnaest. Bili bi iscrpljeni i poprilično teško bi efikasno obavljali svakodnevne aktivnosti.

A kako to da se budimo s dolaskom dana i počne nam se spavati kad padne mrak? To je cijeli jedan fino ugođeni mehanizam koji nas drži budnim u pravo vrijeme. Kada svjetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka “dan je”, a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje proizvoditi našu prirodnu tabletu za spavanje, odnosno melatonin. Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal “noć je”, a mozak ponovo počine proizvoditi melatonin i tako u krug.

A kako bebe spavaju?

One prate cirkadijske cikluse neopterećene bilo kakvim distrakcijama. U početku bebe spavaju oko 16 sati. Mnogi bi pomislili, pa to je super, imat ćemo vremena za sve. Međutim to spavanje nije u komadu, već rascjepkano kroz dan. Ali nije to jedino krivo uvjerenje o spavanju beba.

Dobronamjerni savjet da beba treba spavati u što tišem okruženju često stvori samo probleme. Ona je u maminom trbuhu slušala zvukove koji su glasni kao najbučnija kosilica za travu. Pa da bi bolje spavala upravo joj treba puštati zvukove iz maternice ili neke koji je na njih podsjećaju jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću.

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je još jedna zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije klaorijama nego bilo koje pahuljice. Iako se često smatra da plinovi bebama ometaju san, tome zapravo nije tako. U većini slučajeva se na to uopće ne obaziru.

Metoda “neka se isplače” nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno.

Međutim, ono što uvelike poboljšava spavanje beba, a time i roditelja su dobre navike i rutina prije odlaska u krevet. One omogućavaju brzo uspavljivanje i duže spavanje, a lako ih je za provesti i lako ih je ukinuti.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska™
http://najsretnijabeba.webs.com/

Foto: Pofimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Zašto beba grize ili štipa maminu bradavicu?

Dugo ste i uspješno dojili, a onda odjednom,…

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka

Mama stavi svoju gladnu bebu na dojku, beba…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Savjeti za roditelje koje često ne trebamo (1)

Brižnih savjetnika imat ćete na sve strane, no…

Pročitajte i:

plač beba

Plač beba prvih nekoliko mjeseci nije manipulativan

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Naučite umiriti kolike ili purpurni plač

Roditelji često tvrde da se kolike kod njihove bebe nisu mogle smiriti. No pitanje je…

Blagdani, bebe i kolike!

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar vam ne može pomoći? Svi vam govore…

Na tragu uzroka sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS)

Čini se da je liječnik Daniel Rubens najbliži otkrivanju pravog uzroka SIDS-a (Sudden Infant Death…