Spavati ‘kao beba’

Kako to bebe spavaju i kakvi uvjeti su im potrebni da se brže smire?

Svi djelujemo po cirkadijskim ciklusima (lat. oko jednog dana), pa i bebe. Budimo se s izlaskom sunca i idemo spavati kada padne mrak, odnosno nekada smo tako išli spavati dok nije bilo struje i svih elektronskih spravica koje nam ometaju san.

A zašto je taj cirkadijski ciklus tako bitan? Bez njega bi jedan dan čvrsto spavali u deset na večer, dok bi drugi zaspali usred dana. Jedan dan bi spavali pet sati, a drugi petnaest. Bili bi iscrpljeni i poprilično teško bi efikasno obavljali svakodnevne aktivnosti.

A kako to da se budimo s dolaskom dana i počne nam se spavati kad padne mrak? To je cijeli jedan fino ugođeni mehanizam koji nas drži budnim u pravo vrijeme. Kada svjetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka “dan je”, a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje proizvoditi našu prirodnu tabletu za spavanje, odnosno melatonin. Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal “noć je”, a mozak ponovo počine proizvoditi melatonin i tako u krug.

A kako bebe spavaju?

One prate cirkadijske cikluse neopterećene bilo kakvim distrakcijama. U početku bebe spavaju oko 16 sati. Mnogi bi pomislili, pa to je super, imat ćemo vremena za sve. Međutim to spavanje nije u komadu, već rascjepkano kroz dan. Ali nije to jedino krivo uvjerenje o spavanju beba.

Dobronamjerni savjet da beba treba spavati u što tišem okruženju često stvori samo probleme. Ona je u maminom trbuhu slušala zvukove koji su glasni kao najbučnija kosilica za travu. Pa da bi bolje spavala upravo joj treba puštati zvukove iz maternice ili neke koji je na njih podsjećaju jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću.

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je još jedna zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije klaorijama nego bilo koje pahuljice. Iako se često smatra da plinovi bebama ometaju san, tome zapravo nije tako. U većini slučajeva se na to uopće ne obaziru.

Metoda “neka se isplače” nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno.

Međutim, ono što uvelike poboljšava spavanje beba, a time i roditelja su dobre navike i rutina prije odlaska u krevet. One omogućavaju brzo uspavljivanje i duže spavanje, a lako ih je za provesti i lako ih je ukinuti.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska™
http://najsretnijabeba.webs.com/

Foto: Pofimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Djeca, spavanje i zablude

Kada se govori o spavanju beba i djece…

Njega bebinih noktića

Noktići novorođene bebe mogu biti slabi, dugački, mekani,…

Mali noćni strahovi kod djece

Sanja li vaše dijete ružno? Boji li se…

Kako pomoći bebi da podrigne?

U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe uz…

Pročitajte i:

Postporođajna depresija nije sramota

Puno emocija tijekom trudnoće, još više emocija tijekom porođaja, veliko iščekivanje neizmjerne sreće i ljubavi…

Što sve sadrži finska kutija za novorođenčad?

Pogledajte kakvu sjajnu kutiju s opremom dobije svaka trudnice u Finskoj od države i to…

Laktacijska žutica

Postoje tri vrste žutice: fiziološka koja se javlja u trećem ili četvrtom danu života, patolopka…

Opušteni pristup bebinom negodovanju i plaču

Jedan od razloga zašto beba plače može biti sasvim trivijalan - osjeti maminu ili tatinu…