Osjetljive i bolne bradavice nakon porođaja

Jedan od ranih pokazatelja trudnoće su osjetljive bradavice, no tu ne prestaju nelagode vezane uz njih. Na početku dojenja bit će vrlo izazovno izdržati bol do koje može doći

Koža bradavica osjetljiva je i lako se može nadražiti kod učestalog dojenja. Neke bebe imaju potrebu većinu prvih tjedana života sisati i sisati i bradavice ne dobivaju dovoljno vremena za oporavak. S vremenom se ženino tijelo već polako navikne, a nakon dva-tri mjeseca postanu otpornije i više ne predstavljaju toliki povod za bol i nelagodu. No do tada treba izdržati i prakticirati neku od sljedećih metoda ublažavanja boli:

  • hladni oblozi pružaju trenutno olakšanje, naravno pripazite da ne budu prehladni.
  • mast za zacjeljivanje ranica pomoći će ako su nastale ranice ili se koža oko bradavica iziritirala ili je suha. Odaberite masti koje se sastoje od 100 posto lanolina bez umjetnih dodataka i konzervansa. Novorođenče može sigurno sisati iako je prethodno stavljen sloj kremice, ne morate je isprati… Uvijek je nosite negdje sa sobom da je možete koristiti kad god je stanka od dojenja. Uvelike će olakšati dojenje, koje će s vremenom i iskustvom postati ugodno.
  • barem kod kuće nemojte se opterećivati nošenjem grudnjaka, neka se bradavice što više prozračuju. U slučaju nošenja grudnjaka pazite da su pamučni i ugodni za nošenje i da vas ne pritišću.
  • vaše dojke i bradavice ne moraju biti sterilne jer je beba dobila već vaše i kućne bakterije, a prirodno izlučivanje iz bradavica sasvim je dovoljno za suzbijanje bakterija. Dakle, ne ispirite ih prečesto jer i sloj oko bradavica ima svoju zaštitnu ulogu za bebu. Pri pranju dovoljni su voda i neki prirodni sapun koji nije agresivan za kožu, po mogućnosti bez mirisa jer bebe mogu na miris biti osjetljive i odbiti dojenje.
  • da biste smanjili ozljede na bradavicama pokušajte još u rodilištu svladati što pravilnije položaje za dojenje jer to je najbolji put do sprječavanja mastitisa ili bilo kakvih drugih problema s dojenjem.

Tekst: I. T.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…

srastena resica u bebinim ustima otezava dojenje

Dojenje ponekad ne funkcionira zbog sraštene resice u bebinim ustima

Bebama je jezik najvažniji alat za preživljavanje. On omogućuje sisanje. U nekim slučajevima, međutim, mala…

puzanje novorodenceta do majcinih prsa

Instinkt puzanja do majčinih prsa - fascinantan fenomen kod tek rođenih beba

Ova dva videa pokazuju kako su novorođene bebe jake i opskrbljene instinktima za opstanak –…

nevjerojatne činjuenice o novorođenim bebema

13 nevjerojatnih činjenica o novorođenim bebema koje će vas iznenaditi

Rođenje djeteta je samo po sebi čudo koje ne možemo do kraja shvatiti. I nakon…