Osigurajte svojoj bebi dovoljno mlijeka

Potaknite laktaciju još u trudnoći, dojite odmah ili što prije nakon porođaja, dojite kad god dijete zatraži te jedite ciljane namirnice za povećanje količine mlijeka

Ako ste imali problema s nedostatkom mlijeka s prethodnim djetetom ili imate razloga vjerovati da ćete ih imati, počnite s pripremama za bolju laktaciju već tijekom trudnoće. Pred sam kraj trudnoće, oko termina, pokušajte izdajati kolostrum te ga sačuvajte za bebu u zamrzivaču nakon što se vratite iz rodilišta.

Dojite odmah po porođaju, a ako to nije moguće, počnite s izdajanjem odmah u prvom satu nakon što rodite. Idealno bi bilo da je beba u rodilištu s vama te je dojite kad god ona to želi i dozvolite joj da se zadrži na dojci, iako ne sisa aktivno. Također nemojte ograničavati duljinu podoja i razmak između podoja, nego prepustite bebi da odredi kada i koliko često će se hraniti. Kad želite povećati količinu mlijeka, možete bebi ponuditi i drugu dojku nakon što je završila s prvom. Ako beba nije uz vas, izdajajte najmanje svaka tri sata. S obzirom da je za optimalnu proizvodnju mlijeka nužno optimalno pražnjenje dojke, pazite da je beba uvijek dobro postavljenja na dojci i da efikasno sisa.

Prilikom dojenja ili izdajanja masirajte dojku jer to može povećati pražnjenje dojke do čak 50%. Kada se uspori bebino gutanje ili istjecanje mlijeka prilikom izdajanja, koristite kompresiju. Neka vam palac bude na gornjoj strani dojke, a ostali prsti s donje. Pritisnite dojku, a posebno ako osjetite neku kvržicu jer se u njoj vjerojatno nalazi nakupina mlijeka.

Razina prolaktina je najveća noću pa je tada i najviše mlijeka. Ujedno ono tada lakše curi jer je majka uspavana i opuštena. Međutim i kratki periodi sna mogu povećati razinu prolaktina, stoga odspavajte uz bebu najmanje jednom tijekom dana. Topli oblozi ili tuširanje prije dojenja ili izdajanja također potiču otpuštanje mlijeka.

Zanimljivost – Bebe koje nakon porođaja gole polože na prsa majke, tražeći dojku razmažu amnionsku tekućinu po koži majke. Kasnije ih taj miris privlači dojkama i potiče na sisanje.

Prehrana za poticanje laktacije

Upotreba određene hrane i bilja za poticanje laktacije i otpuštanja mlijeka ima jako dugu tradiciju. Stoga je dobro jesti bademe, koštice bundeve i suncokret te sjemenke sezama. Jedite i zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, zob i ječam. Također možete piti kavovine izrađene od ječma, npr. Kneip. Čitav niz biljaka ima laktogena svojstva: alfaalfa (Medicago Sativa), anis, blaženi čkalj (Cnicus Benedictus), borač (Borago Officinalis), konopljika (Vitex Agnus-Castus), sjemenke kopra i komorača, piskavica (Trigonella Foenum-Graecum), ždraljevina (Galega Officinalis), kopriva, korijen bijelog sljeza, list maline (Rubus Idaeus), verbena (Verbena Officinalis), itd.

S obzirom da uzroci nedovoljne produkcije mlijeka mogu biti različiti, potrebno je proučiti svojstva navedenih biljaka kako biste odredili koja vam najbolje odgovara ili kako biste napravili svoju mješavinu. Više o svojstvima i primjeni ovih biljaka pročitajte u knjizi Sheilae Humphrey The Nursing Mother’s Herbal. U ljekarnama i drogerijama mogu se kupiti gotove mješavine. Obično je potrebno nekoliko dana kako bi biljke počele djelovati. Ponekad ih je dovoljno koristiti nekoliko tjedana dok se proizvodnja mlijeka ne ustali, ali ovisno o uzroku ponekad ih treba koristiti tijekom čitavog razdoblja dojenja.

Majke koje se bore s problemom nedostatka mlijeka često zbog toga osjećaju tugu i potištenost. Mnoge sumnjaju u svoju sposobnost da budu dobre majke ili imaju osjećaj da su iznevjerile svoju bebu, a osobito ako je nedostatak takav da bebu moraju nadohranjivati formulom. Iako je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu, formule koje su dostupne na našem tržištu kontrolirane su i zdrave. No, najvažnije od svega je da kad hranite svoju bebu, činite to s puno ljubavi.

Potražite pomoć stručnjaka

Savjete oko problema dojenja potražite:

  • u patronažnoj službi lokalnog doma zdravlja
  • u Općoj bolnici “Sv. Duh” u Zagrebu na Neonatološkom odjelu od 0 do 24 sata (tel.: 013712 316) i u ambulanti za dojenje utorkom i četvrtkom od 11 do 13 sati (tel.: 013712 321)
  • na SOS telefonu za dojenje Udruge “RODA” (tel.: 01 61 77 520, mob.: 091 22 77 220) radnim danom od 15 do 21 h, a vikendom i blagdanom od 9 do 21 h.
  • na telefonskom savjetovalištu “Telefončić” (tel: 01/4850 555, svakim danom od 7 do 22 h)

Tekst: Ana Horvatović

Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka

Mama stavi svoju gladnu bebu na dojku, beba…

Kako dojiti u raznim položajima?

Dojenje ne mora biti uvijek u istom položaju.…

Projekcija filma Mliječna staza - svaka majka ima svoju priču

U tjednu dojenja udruga Roda u svojim prostorima…

Majčino mlijeko – pravo bijelo zlato

Ako ste mislili da već sve znate o…

Pročitajte i:

Blagdani, bebe i kolike!

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar vam ne može pomoći? Svi vam govore…

Na tragu uzroka sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS)

Čini se da je liječnik Daniel Rubens najbliži otkrivanju pravog uzroka SIDS-a (Sudden Infant Death…

Izbjegnite 'zaležanu glavicu' kod bebe

Koji su to najbolji načini na koje beba može spavati kako bi se izbjegao uvijek…

Stručni posjet patronažne sestre

Posjet patronažne sestre nije obavezan i koriste ga uglavnom novopečeni roditelji kojima je sve vezano…