dojenje

Kombiniranje dojenja i bočice? Je li to izvedivo?

Za mnoge mame je kombiniranje bočice i dojenja idealna varijanta. No, iako zvuči savršeno, treba znati što su koristi takvog kombiniranja, a na što valja pripaziti

Svaka novopečena majka u opremi za novorođenče pripremi i bočicu. Svejedno je je li čvrsto uvjerena da će dojiti ili u to manje vjeruje ili pak uopće ne želi dojiti – sve majke nabave bočice da budu pri ruci, makar i za svaki slučaj. No, iako zvuči kao idealna varijanta koja će pokriti svaku situaciju, prsa i bočica su svojevrsni rivali koje treba znati kombinirati. Donosimo vam savjete i važne informacije koje će vam pomoći da, u slučaju da trebate pomoć bočice, a želite i dojiti, u tome i uspijete:

 • Uvijek koristite dudu na bočici koja ima samo jednu rupicu tako da se dijete i kod sisanja na bočicu mora malo potruditi kako bi došlo do mlijeka.
 • Pripazite na to da češće dojite nego što dajete bočicu. Opasnost kod kombiniranja dojenja i bočice jest ta da bi vaše mlijeko moglo pomalo nestajati iz vaših prsa.
 • Razmislite kada ćete dojiti, a kada ćete nadohranjivati bočicom i tog se rasporeda držite. Na taj način će vaša prsa naučiti kada trebaju proizvesti određenu količinu mlijeka.
 • Kod podoja pripazite da dijete isprazni cijelu dojku. Ako dojite kratko, dijete posisa samo vodenasto mlijeko koje u podoju dolazi prvo. Ako dojite dulje, dijete će doći i do masnijeg mlijeka koje u podoju stiže malo kasnije. Na taj način ćete najbolje poduprijeti ponovno stvaranje mlijeka u prsima, ali i zasititi dijete na prsima.
 • Možda hranjenje na bočicu možete prepustiti partneru. Tako će dijete znati razlikovati kad je vrijeme za mamina prsa, a kad za tatinu bočicu.

hranjenje bebe na bočicu

Kad je kombiniranje dobro?

 • Kad se beba usprkos čestim podojima ne može dovoljno najesti, tada joj dajte bočicu. No, to svakako ne znači da ne možete više dojiti ili da trebate prestati dojiti.
 • Kad planirate brz povratak na posao.
 • Ako će tata biti više uključen u hranjenje djeteta.
 • Ako želite više fleksibilnosti.
 • Ako ste frustrirani zbog dojenja, kombiniranje s bočicom nije loša alternativa totalnom odustajanju od dojenja.
 • Kad imate blizance.

Na što pripaziti kod kombiniranja bočice i dojenja?

Početak kombiniranja dojenja i bočice najbolje će uspjeti ako dijete nije nervozno ili nezadovoljno jer dobiva premalo mlijeka. Kad beba mora za malo mlijeka puno i snažno sisati, postoji opasnost da se toliko razveseli bočici iz koje mlijeko svakako izlazi da se ne želi više truditi na prsima. No, ako dijete zadovoljno doji i nakon bočice će rado ponovno piti na majčinim prsima.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Mala škola dojenja u Zagrebu 8. 12. 2019.

Trudnice koje još nisu prošle školicu, evo nove…

Naučite pravilno dojiti

Još jedna u nizu škola za dojenje Udruge…

Opremanje svih rodilišta u Hrvatskoj i unaprjeđenje uvjeta za mame i bebe

Zanimlijve informacije stižu sa press konferencije UNICEF-a: Hrvatska…

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…