Kako pomoći bebi da podrigne?

U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe uz mlijeko progutaju i puno zraka koje potom stvara probleme s trbuščićem i bolne grčiće. Znate li mu pomoći?

Jedan od čestih uzroka bebinog plača je višak zraka. Evo što savjetuju autori priručnika za roditelje Trudnoća i dijete DK, izdavač Znanje što se položaja za izbacivanje viška zraka tiče i smirivanje bebe. I ne zaboravite, nebitno je hoće li dijete ispustiti vjetrić ili se podrignuti, samo da zrak izađe. Jasno, ima djece koja možda uopće neće imati ovih problema pa takvi niti ne trebaju inzistirati na svim ovim lupkanjima po bebi :)

 1. Uspravno preko ramena
  Ovo je najpoznatija metoda i vjerojatno najviše korištena. Trbuščić bebe je priljubljen o vaše rame, a vi ga tapšete po leđima u nadi da će zrak shvatiti što mu je činiti. Usput možete i hodati s djetetom i lagano ga na taj način ljuljuškati. Nekad je potrebno to činiti i nekoliko minuta ili više puta pustiti da dijete podrigne. Najbolje je pratiti bebinu reakciju kako biste bili sigurni da je misija uspješno obavljena. Ako vam se učini da ne uspijevate, zamolite partnera, možda bude sretnije ruke.
 2. Potrbuške u krilu
  Stavite tetra pelenu na svoje krilo, bebu potrbuške smjestite na svoje noge i jednom rukom ga pridržavajte ispod ruku. Trljajte mu leđa da se oslobodi zrak. Jasno, ako taj položaj bebi ne odgovara, izaberite drugi.
 3. Sjedeći podignute brade
  Jedan od vrlo učinkovitih metoda, ma koliko čudno izgledao, je ona gdje uspravite djetetovo tijelo i namjestite u sjedeći položaj, a onda ga polako nagnite naprijed dok mu istodobno držite i podižete bradu. Čvrsto mu trljajte leđa kružnim pokretima dlana.
 4. Ležeći na ruci
  Puno beba voli ovaj položaj gdje su namještene u pregib lakta tako da im je trbuščić na vašem dlanu ili ruci i pritom mu trljate leđa drugom rukom. Bebina glavica je u vašem dlanu, palac s jedne strane obraza, ostala četiri prsta s druge. Hodanje također pomaže istjerati višak zraka.
 5. Pedaliranje
  Jedan od zabavnijih načina ublažavanja grčeva je taj da bebi istegnete jednu nogu dok drugu gurate tako da mu se savije blizu tijela. Izmijenjujte jednu pa drugu stranu oponašajući pedaliranje. Slično tome je da noge istodobno zgrčite prema tijelu i ponovo ispružite ili pak da pomičete djetetove prste do njegova nosa. Polegnite ga na pod ili sebi u krilo i gurajte mu nogice do mu nožni prsti ne dotaknu nos.
 6. Nožni prstići do nosa
  Pomičite djetetove nožne prste od njegova nosa. Polegnite bebu pored sebe na pod ili u svoje krilo i gurajte nogice dok mu nožni prstići ne dotaknu nos. Metoda je učinkovita a vi je popratite još nekom rimom ili pričanjem s bebom ili pjesmicom i nježnim dodirima.

Tekst: Ivančica Tarade
Izvor: Trudnoća i dijete, DK, Znanje 2016
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka

Mama stavi svoju gladnu bebu na dojku, beba…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Blagdani, bebe i kolike!

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar…

novorođenče

Njega bebe niske porođajne mase

Prvih pet dana nakon porođaja sva novorođenčad gubi…

Pročitajte i:

Na tragu uzroka sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS)

Čini se da je liječnik Daniel Rubens najbliži otkrivanju pravog uzroka SIDS-a (Sudden Infant Death…

Izbjegnite 'zaležanu glavicu' kod bebe

Koji su to najbolji načini na koje beba može spavati kako bi se izbjegao uvijek…

Stručni posjet patronažne sestre

Posjet patronažne sestre nije obavezan i koriste ga uglavnom novopečeni roditelji kojima je sve vezano…

Što bebe ne vole?

Bebe jesu malene, bespomoćne i potrebna im je naša stalna briga. No, ne treba ih…