puzanje novorodenceta do majcinih prsa

Instinkt puzanja do majčinih prsa – fascinantan fenomen kod tek rođenih beba

Ova dva videa pokazuju kako su novorođene bebe jake i opskrbljene instinktima za opstanak – mogu same dopuzati do majčinih prsa i početi sisati

Uvijek nanovo nas začudi ljepota i mudrost prirode na djelu, a zatim i rastuži naše nepovjerenje u nju i naša potreba da mijenjamo njezine postavke. To je očito u odnosu današnjih roditelja prema djeci od prvog dana djetetovog života pa tko zna do kada - imamo potrebu od svega ih zaštititi, u svemu im pomagati, rješavati njihove zadatke i osloboditi ih od svih napora koje donosi život. A time ih, nažalost, činimo manje sposobnima za život. Ta priča počinje već u rodilištu…

Novorođenče je snažno i opskrbljeno instinktima

Jedan o prvih napora koje čovjek napravi kad se rodi jest prvi udah i čini to samostalno. Drugi korak je da potraži svoju majku odnosno njezinu bradavicu. Makar bila umorna od poroda, beba je u stanju namirisati majčina prsa, dopuzati do njih i zgrabiti bradavicu. Nekada joj je potrebno i sat vremena odmora prije no što krene prema prsima, no postavi li se trbuhom na majčin trbuh ona će se malo po malo kretati prema mirisu prsa (koji je isti kao miris plodove vode u kojoj je mjesecima boravila) i polako će stići do cilja – bradavice.

Pozitivno je da se sve češće bebe postavljaju odmah nakon poroda na majčina prsa jer to uvelike utječe na daljnje uspješno dojenje, ali ako ih se stavi točno na bradavicu ovaj fenomen se neće pokazati posebice ako se dijete požuruje. Na sreću postoji Internet koji će nam to pokazati. Ovaj prelijepi video napravilo je Ministarstvo Zdravstva Ekvadora u kojem se potiče dojenje odmah po porodu te se pokazuje kako to novorođene bebe rade.

I privatni video uraci…

Prije poroda zatražite da vam dijete odmah dođe na prsa

Ako ste u prilici svakako isprobate ovu vještinu kod vaše bebe odnosno zatražite da vam polegnu dijete na prsa nakon poroda jer je to najprirodnije što možete za sebe i bebu napraviti. I samo čekajte. Uz malo strpljenja, bit će to vrhunski spoj!

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

nevjerojatne činjuenice o novorođenim bebema

13 nevjerojatnih činjenica o novorođenim bebema koje će vas iznenaditi

Rođenje djeteta je samo po sebi čudo koje ne možemo do kraja shvatiti. I nakon…

postavljanje bebe u položaj na trbuh

Postavljajte bebu na trbuh – položaj koji pospješuje sveukupni razvoj

Poželjno je bebe tijekom dana postavljati u položaj na trbuh jer će on pospješiti prvi…

često sisanje

Clusterfeeding ili kad beba stalno želi na prsa

Postoje dani u životu mame novorođenčeta u kojima dojenju nema kraja. Beba želi svakih deset…

koje adaptirano mlijeko odabrati za bebu

S dojenjem nije uspjelo. Koje adaptirano mlijeko odabrati?

Za svaku majku to je osjetljivo pitanje, koje mlijeko mogu dati bebi ako ne mogu/ne…