Dodir majke pozitivno utječe na razvoj nedonoščadi

Znanstvenici su utvrdili da prerano rođena djeca koja su imala redovan kontakt s majkom, u desetoj godini imaju kvalitetniji san i zreliji živačni sustav u odnosu na mališane koji su stalno bili u inkubatoru

Ranije provedena istraživanja pokazala su da je za ubrzanje razvoja nedonoščadi veoma važan dodir, odnosno direktan kontakt kožom u trajanju od nekoliko sati dnevno - bilo držanjem bebe u naručju, bilo maženjem djeteta. Međutim, nešto novijom studijom je utvrđeno da se pozitivan učinak ovog kontakta ostvaruje čak i u desetoj godini života djeteta, odnosno da utjecaj dodira s roditeljem traje duže nego što se ranije vjerovalo.

U istraživanju koje je, sa svojim suradnicima, provela Ruth Feldman, profesorica psihologije na izraelskom Sveučilištu “Bar-Ilan”, učestvovale su 73 majke, koje su znanstvenici zamolili da najmanje jedan sat dnevno uspostavljaju direktan kontakt putem kože sa svojim novorođenčetom. Istovremeno, promatrane su 73 prerano rođene bebe koje su sve vrijeme provodile u inkubatoru.

U desetoj godini života ovih mališana, djeca koja su imala redovan kontakt s majkom imala su kvalitetniji san, bolje hormonske odgovore na stres, zrelije funkcioniranje živčanog sustava, uz što su pokazali i bolju sposobnost mišljenja - naročito u odnosu na djecu koja su bila lišena kontakta s roditeljima.

Ovi rezultati raduju prije svega zbog svega negativnog što prerani porođaj sa sobom nosi - sporiji razvoj djetetova mozga, preosjetljivost na ljudski kontakt i stimulaciju koja se, normalno, dobija od majke, ističu stručnjaci. Štoviše, do istih rezultata došli su znanstvenici koji su ispitivali stanje novorođene mladunčadi u životinjskom svijetu.

Upravo zato, vjeruje se da kontakt s majkom može biti “okidač” za pravilan razvoj nedonoščadi. Ovaj konakt još se naziva “klokan-metoda”, zbog specifičnog načina na koji ženka ovog torbara brine o svojim mladima. Takva metoda već je iskušana - prerano rođena djeca iz Kolumbije, zemlje koja oskudijeva u inkubatorima, dodirom s majkom su upoznala svijet oko sebe, oslobodila se u njemu i počela se razvijati kao i sva druga djeca.

Izvor: www.yumama.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti,…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

U kojoj zemlji su roditelji najstroži

Znanstvenici sa sveučilišta Westminster bavili su se roditeljskom…

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…