Kako se tata može zbližiti s bebom?

Ma koliko to tate isto željeli, majkama je zbližavanje s bebom lakše i događa se prirodno. Tatama u tome treba pomoći.

U koje aktivnosti se tate mogu uključiti?

HRANJENJE

Držite dijete nakon jela kako bi se podrignulo. Kod majki koje ne mogu dojiti tata ima savršenu priliku i hraniti bebu na bočicu i imati kontakt očima koji potiče prisnost.

PRESVLAČENJE

Iako ste tijekom dana na poslu to vas ne treba spriječiti da presvučete dijete uvečer ili tijekom noći. Shvatite to kao priliku za vrijeme s djetetom. Pjevajte mu, pričajte, radite grimase, igrajte se. Bebe to obožavaju i zapamtit će vaš stil presvlačenja pun zabave i pokazat će vam kako se raduje baš zbog vaše blizine.

NOŠENJE

Ovo je zaista najjednostavniji način kako dijete dulje može ostati uz vas. Možete gledati utakmicu, prošeteti ili obaviti poneki kućanski posao ostajući s djetetom u stalnom kontaktu. Dijete time uči da je roditelj tu, fizičkim kontaktom osjeća sigurnost, ali uči i da se samo mora naučiti zabavljati dok mu roditelj zbog drugih obaveza ne može biti posvećen.

KUPANJE I MASAŽA

Djeca se vole osloboditi robice i uživaju kad su gola i slobodna. Vole se i brćakti u kadici, a osobito uživaju u vježbicama i u masaži. U čitavu proceduru higijene bebe, presvlačenja robice, skidanja, kupanja i njege tata se može sasvim suvereno uključiti i odlično obaviti posao. Kroz dodir i brigu ćete sami razvijati osjećaj ljubavi.

USPAVLJIVANJE

Ako pitate tate koje im je iskustvo najljepše s bebicom, puno njih će odgovoriti isto. Nema ljepšeg trenutka od onog kad mu beba zaspi na prsima, po mogućnosti na goloj koži. Bebu možete uspavljivati i u položaju dojenja čime ćete imati mogućnost ostvariti kontakt očima. Možete joj pjevušiti. Dijete će vas slušati, gledati, upoznavati vas i tako upijati vaše geste ljubavi i učiti vas voljeti.

Ne odustajte i ne natječite se sa suprugom

Majke imaju prirodnu prednost brže se zbližiti s djetetom. To im omogućuje dojenje i hormoni kojima su nakon porođaja preplavljene, a koji potiču osjećaje bliskosti i ljubavi prema djetetu. Jasno vam je da se s takvom prirodom ne možete natjecati. Činjenica jest da vi vjerojatno nećete tako brzo postati prisni s djetetom, ali zato se možete uključiti u brigu i njegu oko djeteta što će vas s vremenom zbližiti.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…