dojenje i izdajanje

Izdajanje – samo po potrebi

Usta vašeg djeteta najbolja su izdajalica na svijetu! No, izdajanje može biti i spasonosno rješenje ako je opravdano.

Svaka mlada majka već će u prvim danima dojenja probati vlastitim rukama izdojiti nešto mlijeka iz prsa. Učinit će to iz znatiželje, a zatim stoga što joj svi govore da se žena koja doji treba i izdajati. To međutim nije točno. Uzimajte taj savjet s oprezom.

Zašto izdajanje može ometati dojenje?

Izdajanje samo po sebi predstavlja uplitanje u proces dojenja koji funkcionira po principu ponude i potražnje. Ukratko: koliko majka doji, toliko će se mlijeka stvarati u prsima. Ako majka stavlja dijete na prsa kad ono to traži, počevši od prvog trenutka nakon porođaja, postupno će se uspostavljati ravnoteža između potreba djeteta i ritma proizvodnje mlijeka u prsima. Količine mlijeka će svakim danom sve bolje zadovoljavati potrebe djeteta te će nakon nekoliko tjedana nakon porođaja beba i mama postati pravi mali uigrani tim što se tiče dojenja.

Ako nemate nikakvih problema s dojenjem, vaše dojke će izdajanjem proizvoditi više mlijeka nego što vaše dijete traži. Rezultat će biti hiperprodukcija mlijeka. Takva popunjenost dojki tjerat će vas da se dodatno izdajate kako biste si olakšali, a time još i dodatno potičete proizvodnju mlijeka. Posljedice prevelike količine mlijeka mogu biti tvrde i bolne dojke, zastoji mlijeka, upala i mastitis što na kraju može dovesti do velikih bolova, lijekova i hospitalizacije. Sve to može se dogoditi ako za izdajanje ne postoji valjan razlog.

 

Izdajanje je riješenje

  • Dok se proces stvaranja i pražnjenja dojki ne uskladi dojenjem, bit će razdoblja kada ćete morati izdojiti mlijeko. Iako su djetetova usta vaša najbolja izdajalica u gotovo svim situacijama, katkad ćete izdajanjem male količine mlijeka olakšati svoje otvrdnjele i prepunjene dojke. No, tada ne smijete izdojiti sve mlijeko, već samo onoliko koliko vam donosi olakšanje!
  • Katkad će dijete zbog bolesti, nemira, grčeva… odbijati sisati pa ćete taj obrok izdojiti i ponuditi mu izdojeno mlijeko na žličicu, kapaljku ili šalicu. Ako vam mlijeka ostane, uvijek ga možete spremiti u hladnjak ili zamrzivač te tako puniti vlastitu banku mlijeka koja može dobro doći u kriznim vremenima.
  • Želite zadržati laktaciju jer ste odvojeni od djeteta – dijete je na drugom odjelu nakon porođaja, razboljelo se zbog čega je hospitalizirano ili se vraćate na posao prije kraja 6. mjeseca rodiljnog dopusta i početka uvođenja dohrane.

Umjesto izdajanja posvetite se samo bebi, sebi i dojenju

No, u situaciji kad nemate dovoljno mlijeka ili mislite da ga nemate jer dijete često plače ili često traži prsa, nemojte odmah posegnuti za bočicom ili bjesomučno izdajanjem pokušavati natjerati prsa da proizvedu više mlijeka. Jedino što trebate pokušati jest pronaći ugodno i mirno mjesto u domu, ondje se izolirati s djetetom na jedan do dva dana i davati mu prsa onoliko često koliko traži. Ako je gladno (što bi i trebalo biti ako nemate dovoljno mlijeka), dijete će stalno tražiti prsa i čestim sisanjem poticati proizvodnju mlijeka. Količine mlijeka bi se trebale povećati za 24 – 48 sati.

Ne dođe li do povećanja mlijeka ili smirenja situacije u tom periodu, tada biste trebali dohraniti dijete umjetnim smjesama na bočicu. Inače, pokušajte što više problema rješavati stavljajući dijete na prsa jer kad se jednom primite bočice, velika je šansa da ćete time ugroziti daljnje dojenje. Kad dijete osjeti da je sisanje na bočicu lako (mlijeko iz nje curi samo i ne treba se oko njega truditi), na vašim će prsima početi posustajati, odbijati sisati jer mlijeko ne izlazi ili će se toliko umarati da će na njima na kraju i zaspati.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Opremanje svih rodilišta u Hrvatskoj i unaprjeđenje uvjeta za mame i bebe

Zanimlijve informacije stižu sa press konferencije UNICEF-a: Hrvatska…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2…

Mala škola dojenja u Zadru

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Multimedijalnoj…

Pročitajte i:

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…

srastena resica u bebinim ustima otezava dojenje

Dojenje ponekad ne funkcionira zbog sraštene resice u bebinim ustima

Bebama je jezik najvažniji alat za preživljavanje. On omogućuje sisanje. U nekim slučajevima, međutim, mala…

puzanje novorodenceta do majcinih prsa

Instinkt puzanja do majčinih prsa - fascinantan fenomen kod tek rođenih beba

Ova dva videa pokazuju kako su novorođene bebe jake i opskrbljene instinktima za opstanak –…