Babinje ili 6 tjedana ženina oporavka

Vaginalno čišćenje nakon porođaja normalna je pojava i potrajat će nekoliko tjedana sve dok tkivo maternice potpuno ne zacijeli. Što sve trebate znati o lohijama?

Ovo nije tema o kojoj žene rado govore. No, krvarenje ili lohije neizbježan su i važan dio oporavka nakon porođaja. Budući da o toj temi često kruže krive informacije, vrijedi razjasniti činjenice. Babinje će službeno potrajati oko 6 tjedana. Za to će vrijeme žena imati veći ili manji iscjedak koji će postupno nestajati.

Zašto postoje lohije?

Na mjestu odvajanja posteljice od maternice stvara se rana promjera oko 12 centimetara. Budući da se radi o velikoj rani, tijelo se mora pobrinuti da ne dođe do nagla gubitka krvi zbog čega se maternica počinje grčiti i skupljati. Žena će to grčenje osjetiti kao odjeke trudova – katkad bolnih, a katkad samo kao osjećaje zatezanja u donjem dijelu trbuha. Kroz te će se kontrakcije zatvoriti otvorene krvne žilice u maternici, formirati ugrušci na mjestu rane i time se spriječiti jako krvarenje. Ovi će se grčevi povremeno pojavljivati i sljedećih tjedana u trenucima dojenja, odnosno stimuliranja bradavica sisanjem i upravo će oni poticati izlučivanje krvi i sukrvice, tj. lohije. Dojenje će u tom smislu poticati brži povratak ženinih organa na staro mjesto i u staru formu.

Koliko je jako krvarenje?

Tijekom jedne menstruacije žena izgubi između 50 i 80 mililitara krvi dok se ta količina tijekom babinja penje na oko 500 mililitara. Mnoge se žene iznenade količinom krvi i sukrvice pa se često i uplaše da će iskrvariti. Takav strah najčešće nije potreban. Radi se o normalnom dreniranju rane dok ona ne zacijeli.

U početku su lohije crvene boje, pomiješane s krvi kao i kod svježe rane. Kad postanu smećkaste, to pokazuje da rana manje krvari, odnosno da zacjeljivanje napreduje. Nakon tri tjedna boja se obično mijenja u žućkastu, a nakon četvrtog tjedna iscjedak polako postaje bjelkast i zatim iščezne.

Ima li razloga za zabrinutost?

Mlade majke često se uznemire i jednom normalnom situacijom koja na prvi pogled zaista može zabrinuti. Budući da prvih tjedana babinja žena često leži, lohije koje sadržavaju krv mogu se u ležećem položaju skupiti u rodnici te zgrušati. Što je krvarenje obilnije, ugrušak je veći pa žena koja nakon duljeg ležanja ustane, može odjednom osjetiti izlaženje većeg ugruška koji može izgledati poput komada tkiva.

To, međutim, nisu komadi tkiva niti znak za paniku jer se radi samo o nakupljenoj zgrušanoj krvi.

Izazivaju li lohije infekcije?

Usprkos još uvijek raširenoj predrasudi, lohije ne sadržavaju ništa više bakterija ili klica od iscjetka iz drugih rana na tijelu. Ipak, na čistoću i higijenu treba pripaziti jer kod nedostatne higijene bakterije mogu izvana ući u tijelo, prodrijeti do rane u maternici i zatim inficirati ranu.

Na sreću, obično se bakterije koje pokušaju doći do rane “isperu” zajedno s lohijama. To je i jedan od razloga zašto infekcija lakše nastaje ako su lohije slabije. Nastane li ipak infekcija, simptomi su visoka temperatura, glavobolja, umor i bolovi u trbuhu.

Lohije i svojim mirisom govore o dobrom zacjeljivanju rane. Kad rana zdravo zacjeljuje, lohije imaju neutralan, odnosno slatkast miris. Ako je miris jak i prodoran, to je obično znak infekcije.

Odnosi s partnerom u vrijeme babinja

Medicinski ništa ne sprečava ženu da već u vrijeme babinja i lohija ima odnos. Međutim, čak i kod žena koje su rodile bez epiziotomije, tkivo rodnice, maternice kao i vanjski dio spolovila imaju manje ili sitne ranice zbog kojih se preporučuje odnos s kondomom i time spriječi infekcija kod žene. Odnos je dio veze na koji morate biti ponovno psihički i fizički spremni. Individualno je to koliko vremena će vam za to trebati. Ako je to više od službenih 6 tjedana babinja, vaš partner to može i mora razumjeti.

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…