Spavaj, djetešce, spavaj…

U prvoj godini djetetova života spavanje je stalna tema. Roditelji pritom moraju progutati gorku pilulu jer nažalost, ne postoji univerzalan recept za probleme sa spavanjem. Evo nekoliko dragocjenih savjeta

Svako dijete ima svoj ritam

Nepravedno, ali istinito: ima beba koje ubrzo nakon rođenja spavaju cijelu noć. Većina djece to može otprilike krajem prve godine života, neka tek kasnije. Sve je to normalno. Spavanje se ne može naštrebati, ono je faza u razvoju. Roditelji mogu bebu pri tom podržati, no ne mogu je prisiliti.


Bebama je potrebno manje sna, nego što roditelji misle

Novorođenče u prosjeku spava 16,5 sati, s tri mjeseca 15, s devet mjeseci 14 sati. Ako dijete puno spava tijekom dana, naravno da noću spava kraće. Može se reći da je dijete prespavalo noć kada u komadu odspava šest sati.


Ne zanemarite znakove umora

Bebe na početku toliko svlada svijet da zaspu posvuda: mami na grudima, ocu u naručju. To je ugodno i toliko dugo u redu sve dok roditelji žele djetetu priuštiti tu blizinu. No naravno, u nekom trenutku je vrijeme za krevetić. Kad beba zijeva ili trlja oči, stavlja se u krevet još budna. Važno je ne propustiti ovaj trenutak umora. Ako je trenutak već prošao, vjerojatno će se buniti protiv stavljanja u krevet. Tada treba imati strpljenja, tj. pričekati sljedeću priliku.

Bebe noću ne žele biti same

Da bebe spavaju u vlastitoj sobi, a ne u velikom krugu logorske vatre relativno je nov razvoj događaja. Širom svijeta zajednički noćni odmor je pravilo: beba spava u istoj prostoriji kao i roditelji, u krevetiću neposredno uz veliki ili s roditeljima u istom krevetu. Svaka obitelj mora sama odlučiti koliko blizu uz sebe želi imati bebu. Mnogi prvih mjeseci rado imaju dijete u roditeljskom krevetu, drugi radije u pomoćnom krevetiću ili u kolijevci u domašaju sluha.


Večernji rituali

Postoje tisuće razloga koji odgađaju vrijeme odlaska na spavanje. Sve se odvija puno opuštenije kad je procedura jasna svim sudionicima: nakon večere se ide u kupaonicu, ondje se stavlja noćna pelena, peru se zubi. Na sofi se mazi i čitaju priče i u krevetu su tu onda još jedna uspavanka – ili dvije.

Moji roditelji su blizu

Kad beba noću plače, potrebna joj je pomoć – uvijek i odmah. Izvjesnost je osobito važna u prvih šest mjeseci. Nisam sam, roditelji brinu za mene. To ne znači da roditelji trebaju trčati čim iz dječjeg krevetića začuje kašljucanje, a ne moraju svaki put odmah reagirati na večernje gunđanje pri odlasku na spavanje.

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…