Na koži beba katkad možete zamijetiti sitne točkice, prištiće, osipe. Kako prepoznati o čemu se radi i kako se ponašati?

Dojenačke akne

Mogu se pojaviti na obrazima i nosu novorođene bebe i češće su kod dječaka. Crvene su ili bijele, a nastaju kao rezultat pojačanog rada lojnih žlijezda te zbog hormonskih promjena. Prije nego što se potpuno očiste oko šestog tjedna života, stanje se može malo pogoršati.

Ako ni nakon tri mjeseca ne nestanu same od sebe, trebalo bi posjetiti liječnika.

Milije

Kod polovine novorođenčadi, dječaka i djevojčica podjednako, pojavljuju se na koži lica sitne bijele ili žućkaste točkice koje se zovu milije. To su ljuskice kože “zarobljene” ispod površine. Obično se očiste same i nestaju tijekom prva četiri tjedna života. Nije ih preporučljivo mazati ili trljati jer to može prouzročiti iritacije kože.

Rodin ugriz

To je promjena na koži koja izgleda kao ružičasta ili crvena mrlja. Javlja se kod polovine svih novorođenih beba, a najčešće se nalazi na stražnjem dijelu glave ili vratu, gornjim vjeđama ili na čelu između očiju. To su zapravo naglašene kapilare, koje su bezopasne i obično nestaju bez liječenja do druge godine. Nešto su dugotrajnije promjene na zatiljku, koje mogu potrajati cijeli život, ali mogu se ukloniti laserom. Poslije u životu mogu se opet kratko pojaviti, kod plakanja ili nekog drugog napora.

Osip od vrućine

Najčešće se javlja na glavi, prsima, ramenima ili vratu. Uzrok su nedovoljno razvijene žlijezde znojnice, a javlja se posebno za vrućeg, vlažnog vremena i ako je dijete odjeveno pretoplo ili u odjeću od umjetnih materijala koja ne dopušta da znoj slobodno isparava. Najblaži oblik reakcije na vrućinu jest miliaria crystallina, koja zahvaća samo površinski sloj kože, izgleda poput sitnih mjehurića ili točkica, obično ne svrbi i ne boli te prolazi sama od sebe.

Miliaria rubra zahvaća epidermis, dublji sloj kože, i izgleda poput sitnih crvenih izraslina koje izazivaju jak svrbež.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock