Pelenski osip

Riječ je o gljivičnoj infekciji kože koja se javlja u području prekrivenom pelenom. Većina dojenčadi dobije osip u dobi od osam do devet mjeseci i češće se javlja kod onih koji imaju gljivičnu infekciju usne šupljine – bijele naslage na jeziku i sluznici usta – te onih koji dobivaju antibiotik.

Neka sredstva za pranje odjeće, tijesne pelene, nedovoljno često mijenjanje pelena te proljev mogu također biti uzrok pelenskog osipa.

Stoga je važno što češće mijenjati pelene i voditi računa da djetetova koža bude suha. Ako je upala uzela maha, potrebno je da liječnik pogleda stanje i prema potrebi propiše kremu protiv gljivica ili bakterija.

Erythema (toxicum) neonatorum

Kod polovine potpuno zdrave novorođenčadi stare dva-tri dana javlja se bubuljičavi, crveni osip kože nazvan erythema neonatorum. Premda je čest, uzrok mu je nepoznat. To nije infekcija i nije potreban nikakav tretman. Osip obično nestaje nakon nekoliko dana. Najčešće se pojavljuje na središnjem dijelu tijela, posebno po prsima, ali se može pojaviti i na licu, gornjim dijelovima nogu ili ruku.

Kod tamnije kože može biti ljubičaste ili tamnosmeđe boje. Obično se prvo javljaju pruge širine dva ili tri centimetra, s malim plikom u sredini. Broj plikova može se kretati od jednog-dva do nekoliko stotina. Osip najčešće nestaje prije nego što beba napuni dva tjedna, a ponekad traje do četiri tjedna. Ne utječe na opće zdravlje i raspoloženje djeteta.

Dječji ekcem

Dječji atopični dermatitis stanje je koje se može prepoznati po suhoj, ljuskavoj, crvenoj, ponekad vlažnoj koži koja svrbi. Javlja se u prvim godinama života djeteta i može trajati dulje. Obično se javlja na pregibima koljena i laktova. Kod blažih slučajeva zahvaćen je mali dio kože, a u težima osip prekriva velike površine tijela. Ako se dijete češe, počnu se stvarati velika vlažna područja koja se potom prekrivaju krastom. Ako je ekcem vlažan, osobito ispod pelena, postoji opasnost od infekcije.

Kod blažih oblika tog poremećaja liječenje nije potrebno, ali vazelin ili malo maslinova ulja mogu ublažiti simptome, dok je kod težih oblika potrebno otići liječniku. Pomoći ćete djetetu ako osigurate da odjeća koja je u dodiru s kožom bude od pamuka te ako umjesto sapuna upotrebljavate mast koja stvara emulziju kad se otopi u vodi za kupanje. Dok kod neke djece ekcem nestaje nakon nekoliko mjeseci, kod druge se simptomi pojačavaju i smanjuju, a mogu potrajati i do puberteta.

Foto: Profimedia