Uz naših 12 savjeta nadamo se da ćete 12 puta manje izreći rečenicu:"Da sam barem to prije znala!"

"Iako sam mislila da ništa nisam prepustila slučaju, ipak mi se čini da mi ništa ne ide od ruke. Da sam barem prije neke stvari znala!"

Kako biste što manje puta izgovorili ove rečenice, napravili smo malu anketu među mamama koje su nedavno rodile i upitali ih koji su im savjeti bili najkorisniji i što bi željele da su znale prije kako bi mogle neke stvari spriječiti, a možda i izbjeći.

Donosimo vam 12 njihovih savjeta koji će vam pomoći da što lakše preživite prvih nekoliko tjedana s bebom.

1. Pomoć medicinske sestre

"Sestre u rodilištu nisu bile previše raspoložene da mi pomognu oko bebe i dojenja, a ja sam se ustručavala pitati ih sve što želim. Bila sam iscrpljena od dugotrajnog porođaja, boljela me rana od epiziotomije, a nisam ni znala namjestiti Marina za dojenje. Pa mi je izgrizao bradavice do krvi. Jedva sam čekala da dođem kući, no kod kuće je bilo još teže. Voljela bih da mi je netko rekao da iskoristim dane u rodilištu da se, koliko je god moguće, naspavam i da, što je još važnije, naučim dojiti. Voljela bih da sam prije znala da trebam inzistirati da mi sestra pokaže ispravne položaje za dojenje i da ne odustajem dok nisam sigurna da sam zaista shvatila što mi ona pokušava pokazati."

Marijana iz Vinkovaca, majka 3-mjesečnog Marina

2. Pomoć patronažne sestre

"Kad sam došla iz rodilišta, drugi me dan posjetila patronažna sestra. Nije bila posebice ljubazna i vrlo je brzo otišla. Ostala sam sama s bebom, zbunjena jer je nisam stigla ni pitati da mi pokaže kako trebam njegovati pupak. Suprug je radio, a nisam imala ničiju drugu pomoć. Voljela bih da sam znala da mogu promijeniti patronažnu sestru ako mi ona koju su mi poslali ne odgovara. Patronažna sestra treba olakšati mami prve dane s bebom. Ona vas treba naučiti kako bebu prematati, kako je okupati, treba vam dati savjet u vezi s dojenjem i vašom prehranom, pregledati vas i bebu... Ne ustručavajte se pozvati je kada god mislite da je potrebno, pa čak i svaki dan, ako treba."

Katarina iz Poreča, majka 4-mjesečne Marije

3. Dojenje je pravi izazov

"Iako svi pričaju o dojenju, nisam ni sanjala da će biti tako teško. Maja mi je toliko raskrvarila bradavice koje su užasno boljele. Nisam znala što da radim. Onda mi je prijateljica preporučila da nabavim specijalnu kremu za bradavice. Nakon mazanja kremom bradavice su brzo zacijeljele, a u međuvremenu sam malo upotrebljavala šeširiće i tako spriječila upalu. Da sam to barem prije znala, na vrijeme bih se opskrbila kremom.“

Alma iz Zagreba, majka 7-mjesečne Maje

4. Ne pokušavajte biti supermama

"Rodila sam carskim rezom i usprkos tome, kad sam izašla iz bolnice, trčala sam po kući obavljajući sve poslove. Kuhala sam ručak, posluživala goste, brinula se za Roka. U jednom sam trenutku jednostavno ‘pukla’. Više nisam mogla, nisam imala energije i osjećala sam se jako iscrpljeno. Voljela bih da sam imala hrabrosti otkazati posjete prvih nekoliko tjedana ili da barem onima koji dolaze kažem da si sami uzmu sok ili donesu klopu."

Ana iz Splita, majka 3,5-mjesečnog Roka

5. Ne inzistirajte na rutini

"Moja mama, koja mi je pomagala kad sam s bebom došla kući, inzistirala je na tome da što prije uhvatimo rutinu. ‘Beba treba jesti svaka dva sata, nemoj je nositi jer će se naviknuti pa ćeš je poslije morati stalno nositi’, i danas mi u ušima odzvanjaju njezine riječi. No, Klara je imala grčeve i nikakva rutina nije dolazila u obzir. Koliko se god ja trudila maknuti je s prsa, ona je bila mirna samo dok je dojila. Na kraju sam odustala od rutine. Voljela bih da sam prije znala da je nemoguće uspostaviti rutinu kad beba ima kolike. Umjesto da mučite i sebe i nju, dok grčevi traju, jednostavno pokušajte što god pomaže kako biste je smirili. Mi smo se vozili autom po kvartu dok Klara ne bi zaspala. A rutinu smo uhvatili, no puno kasnije."

Dinka iz Crikvenice, majka 9-mjesečne Klare

6. Kupite grudnjake za dojenje barem broj veće

"Nisam ni slutila koliko će mi grudi narasti nakon porođaja. Svi grudnjaci koje sam kupila bili su mi premaleni pa sam morala supruga poslati da mi kupi nove. Voljela bih da sam unaprijed znala da će se to dogoditi da ne bacam novac na premalene grudnjake."

Sanja iz Požege, majka 4,5-mjesečnog Gorana

7. Očekujte promjenu raspoloženja

"Čitala sam o ‘baby bluesu’, no nekako mi se činilo da će to mene zaobići. Nikad nisam bila sklona depresiji i smatram se vrlo optimističnom osobom. No, nakon porođaja moje raspoloženje mijenjalo se češće nego vrijeme. A onda sam odjednom postala užasno tužna i depresivna. I nisam si mogla pomoći. Razbijala sam glavu zašto mi se to događa i nisam se usudila pitati za pomoć. Voljela bih da sam prije znala da je poslijeporođajna depresija ozbiljan problem, da se može dogoditi i najjačim karakterima i da treba na vrijeme potražiti pomoć."

Marija K. iz Šibenika, majka 6-mjesečnih blizanaca Lovre i Krešimira

8. Komunicirajte što više s partnerom

"Marko i ja relativno smo kratko u braku i dolazak bebe razveselio nas je oboje. Zajedno smo uživali u svakom danu trudnoće, a bio je sa mnom i na porođaju. No, nakon što je beba došla kući, nekako smo se udaljili. Ja sam se cijelo vrijeme brinula za Karla, a navečer, kad bi Marko došao s posla, mrtva umorna jedva sam čekala da zaspim. Jednog dana dočekalo me je iznenađenje - Marko mi je rekao da nije sretan, da se osjeća zapostavljenim te da se i ne sjeća kada smo zadnji put porazgovarali, a kamoli vodili ljubav. Nisam mogla vjerovati. Mislila sam da našu vezu ne može ništa ugroziti. Voljela bih da sam prije znala da mogu očekivati malu krizu u odnosu s partnerom nakon rođenja djeteta kako bih vodila računa da ga ne zapostavim i da što više komuniciram s njime."

Tea P. iz Dubrovnika, majka 1,5-godišnjeg Karla

9. Nemojte paničariti kada beba plače

"Prvih tjedana nakon rođenja Sare, kad bi ona zaplakala, činilo mi se kao da netko nožem para moje srce. Najradije bih i ja zaplakala. Voljela bih da sam prije znala da ću se tako osjećati te da je plač zapravo bebin govor i da joj neće ništa biti ako ne reagiram isti trenutak na njezin plač."

Morena L. iz Rijeke, majka 3-mjesečne Sare

10. Vrijeme za sebe

"Nakon mjesec dana provedenih u kući s Larom bila sam potpuno iscrpljena. Jednoga dana prijateljica me je nazvala i rekla mi da me je naručila na masažu. Bila sam u šoku: ‘Kako ću ostaviti Laru, tko će je čuvati...?’ Na kraju je suprug ostao s Larom, a ja sam otišla na masažu. Bila sam oduševljena. To mi je zaista trebalo. Voljela bih da sam prije znala da 2 sata koja ću odvojiti samo za sebe neće štetiti mojem djetetu, već, naprotiv, vratila sam se odmorena, puna energije, a i suprug više nije prigovarao što sam umorna jer je i on, nakon što je proveo nekoliko sati sam s Laricom, shvatio koliko je naporno brinuti se za malo dijete."

Vesna T. iz Sinja, majka 7,5 mjesečne Lare

11. Pomoć sličnih

"Nikada nisam bila na forumima na internetu i mislila sam da takve stvari nisu za mene. No, kad sam se s Lovrom šetala po parku i upoznala Sanju, mamu 3-mjesečnog Marka, shvatila sam da je jako dobro imati prijateljicu s kojom možeš razmjenjivati iskustva, tražiti provjerene savjete o bebama. Sanja mi je predložila da se logiram na jedan internetski forum na kojemu se okupljaju mame koje imaju bebe jednako stare kao moj Lovro. Bila sam oduševljena. Da sam to prije znala, prijavila bih se na forum još dok sam bila trudna."

Koraljka, majka 4-mjesečnog Lovre

12. Imam li dovoljno mlijeka?

"Prvih mjesec dana Tina je stalno plakala i nije se odvajala od mojih prsa. Svi su mi govorili da je gladna, da sigurno nemam dovoljno mlijeka i da je krajnje vrijeme da joj dam bočicu s adaptiranim mlijekom. Nisam željela odustati od dojenja, no bila sam preplašena da mi je dijete gladno i užasno nervozna zbog toga. Noćima nisam spavala, brinući se da će mi dijete jako smršavjeti. Čak mi ni patronažna sestra nije pružila utjehu. Voljela bih da sam prije znala da bebin plač ne mora značiti da je gladna i da moram samo biti uporna i da će mlijeko doći. Broj mokrih pelena dobar je pokazatelj je li beba gladna ili ne i ako vam pedijatar ne kaže drugačije, ne popuštajte pritiscima i ne odustajte od dojenja. Vjerujte, isplati se!"

Katarina iz Splita, majka 11-mjesečne Tine

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock