Novorođene bebe često znaju imati problema sa suzenjem očiju ili pak drugim problemima poput gnojnog iscjetka. O čemu se radi?

Suzna žlijezda i njezin kanalić nalaze se u vanjskom kutu gornje očne vjeđe. Oko 5% novorođenčadi ima poneku bolest suznog aparata. To može biti nenormalni položaj suzne žlijezde, premalo razvijena suzna žlijezda, fistula suzne žlijezde, cista suzne žlijezde ili zapreka u odvođenju suza. Promjene su najčešće samo na jednom oku.

Prevelika količina suza U normalnim uvjetima suzna je žlijezda povezana uskim kanalićem s nosićem kuda se suze slijevaju. Ako je taj kanalić začepljen, dolazi do povećanog nakupljanja suza u jednom oku. Zbog povećane količine suza nakupljaju se bakterije, javlja se upala vjeđe, cijelo oko pocrveni, očni kapak postaje natečen i bolan, a oko zatvoreno. To se obično javlja u 3. tjednu života. Unutarnji je dio oka ispunjen sluzavim ili gnojnim sekretom.

Kako pomoći bebi?

Nježnom masažom suznog aparata često se uspije istisnuti višak sekreta iz kanalića i osloboditi protok suzama. Ako to ne uspije, tada okulist vrlo nježnom sondicom uspostavi prohodnost kanalića između oka i nosa. Suzni kanalić nekoliko se puta proštrca otopinama antibiotika i liječenje je zadovoljavajuće. Bitno je napomenuti da se kod pojave otekline i crvenila na jednom oku ne pokušava nikakvo kućno liječenje, nego da se odmah potraži pomoć pedijatra ili liječnika okulista.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti

Foto: Thinkstock