I bebe imaju plinove. Mogli biste se iznenaditi kako gromoglasno znaju izaći, no vjerujte bebama to nije nimalo ugodno



Kako dolazi do skupljanja plinova u bebinu trbuščiću?


Nadutost kod beba uzrokuje zrak odnosno razni plinovi koji do trbuha bebe stižu kad ona pije, plače ili jednostavno samo diše. Koliko nadutost može ometati bebino funkcioniranje govori i činjenica da prepunjen želučić ili crijeva mogu izazvati i osjećaj sitosti čak i ako beba nije pojela dovoljno mlijeka za svoj uobičajeni obrok. Tako beba s plinovima može imati i problema s dobivanjem na težini.



I naravno, kod vaše bebe to nije puno drukčije, nego kod vas. Nadutost nije nikome ugodna pa tako ni našim bebama koje se također ne osjećaju dobro kad ih muče plinovi.



Po čemu mogu primijetiti da moje dijete ima problem s plinovima?


Neke bebe se baš muče s progutanim zrakom prilikom sisanja na majčinoj dojci ili bočici. Takve bebe obavezno moraju nakon svakog obroka podrignuti. S druge strane ima beba koje s podrigivanjem ili zrakom nemaju nikakav problem.



Dijete koje muče plinovi moglo bi primjerice odjednom usred obroka prestati sisati i to svjedeno je li na prsima ili na bočici. Obično tada počinje plakati ili odbijati drugu dojku.



Ako obrok proteče u redu, uobičajeno je kod takve djece da nakon obroka imaju bolnu grimasu na licu, čujno ispuštaju plinove ili im se na licu izmjenjuju grimase.






Ima li moje dijete plinove zato jer je na prsima?


Djeca na prsima u pravilu imaju manje problema s plinovima od djece koja su na bočici. No, i ona mogu imati plinove. Razlog zašto dojena djeca imaju manje plinova jest taj što djeca, ako su dobro zahvatila dojku i dobro su položena na dojci, lakše kontroliraju mlaz mlijeka, sporije sisaju i pritom usišu manje zraka. Pomaže i činjenica da dojena djeca sisaju češće i time i po obroku manje količine.


Neovisno o tome što možda prosječno manje pate od plinova, dojena djeca također trebaju podrignuti nakon obroka i to posebice onda ako halapljivo i brzo sisaju ili majka ima izrazito jak refleks otpuštanja mlijeka.



Kako ublažiti pojavu plinova kod djeteta na bočici?


Može se dogoditi da zbog konstrukcije bočice i dudice vaše dijete proguta više zraka no što bi trebalo. Kupite bočice koje ublažavaju taj problem, ali i pripazite na ove četiri stvari:



  • Umjesto u ležećem položaju, hranite dijete u najuspravnijoj mogućoj poziciji.



  • Pripazite na nagib bočice. Mlijeko bi trebalo potpuno istisnuti zrak iz dudice.



  • Obavezno nakon svakog obroka pomozite djetetu da podrigne.



  • Pokušajte polegnuti dijete na leđa i lagano izvodite vježbice istezanja nogica prema dolje i zatim podizanja prema trbuhu. To bi moglo pomoći da plinovi brže izađu.


Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock