Gotovo svako nedonošeno dijete nakon rođenja mora biti smješteno u inkubator. Roditelji najteže prihvaćaju takvu sudbinu

Nekada će se raditi samo o kratkom boravku s ciljem da dijete ojača, utopli se, po potrebi dobije kisik i više malih obroka majčinog izdojenog mlijeka. U slučaju iznimno uranjenog rođenja, dijete će imati više poteškoća u samostalnom funkcioniranju i samim time morati duže boraviti u inkubatoru.

Nažalost, boravak nedonoščeta u inkubatoru je neizbježan

S tom činjenicom najteže se mire upravo roditelji djeteta. Teško ih je utješiti pri pogledu na gomilu cjevčica i aparata priključenih na djetetovo tijelo, pogotovo kad njihovo djetešce u njemu mora biti od prvog dana svojega života. Osjećaji straha, tuge i prije svega bespomoćnosti u tim trenucima sasvim su normalni, ali neće dugo potrajati. Iako ne možete ostvariti pravi kontakt s djetetom koji ste čekali i kojem ste se radovali, negativne osjećaje će brzo zamijeniti optimizam i nada.

Inkubator je spas

Naime, inkubator je zaista najsigurnije mjesto gdje dijete može trenutno boraviti jer je u njemu pod stalnom prismotrom liječnika. Monitori i aparati nejakoj bebi maksimalno nadomještaju gotovo sve uvjete koje bi imalo u majčinoj posteljici, podržavaju djetetove vitalne funkcije, pomno bilježe svaku promjenu vitalnih znakova i u slučaju odstupanja alarmiraju liječnike zvučnim i svjetlosnim signalima. Dođe li do uzbune liječnici već za sekundu mogu reagirati na konkretan problem.

Jedini nedostatak inkubatora je činjenica da se radi o stroju koji ne može pružiti ljubav. Ali za to su tu ionako roditelji koji dijete smiju dodirivati, hraniti, majka ga ponekad čak i dojiti, tepati mu i milovati ga. Dijete će imati velike koristi od svakog roditeljskog dodira ispunjenog ljubavlju i tako još brže napredovati.

Foto: Thinkstock