Plač je bebin prvi “jezik” kojim ona izražava različite unutarnje potrebe. Do trećeg mjeseca plač je prije svega rezultat gladi, potrebe za mirnim snom i probavnih poteškoća

Glad je najčešći uzrok plača ovako male bebe. Prva tri mjeseca bebina života prehrambene se potrebe javljaju otprilike svaka tri sata, a katkad i češće ako se beba hrani majčinim mlijekom, koje se brzo probavlja. Plač gladne bebe lako je prepoznati: počinje prodornim vriskom, nakon kojeg nastupa tišina (udisaj), a potom se plač uporno nastavlja i postaje sve intenzivniji.

Odgovorite na bebin plač

Roditelji trebaju brzo odgovoriti na plač jer bi beba mogla pregladnjeti i odbiti dojenje. U tom slučaju bebu prvo treba umiriti tako da je ljuljate u naručju i tiho joj govorite. Katkad iznervirane bebe jedu lakomo te s mlijekom progutaju zrak, a to može izazvati povraćanje, plinove i još više plača. Počne li beba naglo jesti, zaustavite nakratko hranjenje. Također, omogućite bebi da podrigne za vrijeme i nakon svakog hranjenja.

Potreba za snom

Potreba za snom očituje se pomiješanim zvukovima stenjanja, katkad grčevitim plačem koji prati nemir, pomicanje glave... Novorođenče mlađe od tri mjeseca često plače prije nego što zaspi. Takav je plač izazvan nemirnim snom, početnom fazom sna za vrijeme koje beba nastoji usnuti. Nije potrebno intervenirati (osim ako plač traje dulje vrijeme), jer bi bebin ritam spavanja mogao biti narušen.

Buka također može natjerati bebe u plač jer su umorne, a ne uspijevaju zaspati. Zato roditelji moraju naučiti prepoznavati prve znakove umora, poput zijevanja, trljanja očiju i ušiju te uznemirenost – i bebu odmah staviti u položaj za spavanje. Kada ustalite dnevni ritam spavanja i buđenja, izbjegavajte izlaske u vrijeme kad je beba umorna.

Poteškoće probavnog sustava ili dojenačkekolike Kolike izazivaju vrlo specifičan plač, koji je manje grčevit i ljutit od plača zbog gladi, a smiruje se i pojačava ovisno o ritmu grčeva. Plače li vaša beba neutješno dulje vrijeme nekoliko dana uzastopce, moguće je da pati od kolika. Još uvijek nije sigurno što zapravo uzrokuje kolike, no neki znanstvenici vjeruju da su one posljedica nerazvijena probavnog sustava zbog kojeg se laktoza teže apsorbira. Zbog toga dolazi do fermentacije i pojave plinova, nadutosti i grčeva.

Od kolika pate bebe mlađe od četiri ili pet mjeseci. Plač je praćen simptomima poput previjanja, zajapurenosti i ispuštanja plinova. To je jedan od najbolnijih prizora s kojima se roditelji susreću. Beba ne smije ostati sama u svojoj muci, nego joj treba pričati, uzeti je u naručje, isprobati tehnike masaže ili različite položaje koji bi mogli ublažiti bolove.

Čudno se osjećam

Još je jedan čest uzrok plača osjećaj neugode. Bebe će dati do znanja kada se ne osjećaju dobro: prevruće im je ili prehladno, žedne su ili im je pelena mokra. Obično se vrpolje ili savijaju leđa kad plaču, kao da nastoje pobjeći od uzroka neugode. Dovoljno je zaviriti u pelenu i provjeriti njezino stanje ili pak opipati bebin vrat da biste odredili temperaturu: ako je zatiljak vlažan, bebi je vruće. Hladne ručice, nožice i nosić pokazatelji su da je bebi hladno.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock