Snalazite li se dovoljno dobro s vašom tek rođenom bebom? Imamo odgovore na neke vaše nedoumice

Svaka Beba treba...



LJUBAV − Maženje, tepanje, igranje, zajedničko provođenje vremena, kontakt "koža o kožu".


STIMULACIJA − Pričanje s bebom, dodirivanje, nošenje, masiranje, mobil iznad krevetića.


HRANA − Dojenje ili bočica, sita beba je zadovoljna beba.


SPAVANJE − Pustite dijete da spava koliko god mu je potrebno. Pokušajte imati večernje rituale prije savanja.



LJUBAV


Nema sumnje da svoje dijete beskrajno volite i da vam je najvažnije na svijetu. No možda se pitate dobiva li vaša beba sve što je potrebno kako bi narasla zdrava i sretna. Vaša beba zahtijeva mnogo vremena. Ne samog kvalitetno provedenog vremena, nego i onog kvantitativnog. To znači zajedničkog sjedenja, ležanja, maženja... jednostavno vremena kada ne radite ništa, a zajedno ste. To samo “vaše” vrijeme zdravo je za bebu kojoj nikada neće biti dosta vaše pažnje i ljubavi.



STIMULACIJA


Mozak vašeg djeteta je poput spužve i potrebna mu je određena količina stimulacije kako bi bilo zadovoljno. No koja je prava količina stimulacije?


Svim bebinim osjetilima stimulacija godi jer osjetilni organi tako uče i razvijaju se. Stimulacija osjetila utječe na bebinu inteligenciju, jezik i psihički razvoj. Svaka vrsta komunikacije potiče dijete. Komunicirajte s djetetom govorom, dodirom, igračkama, poljupcima, glazbom...



HRANA


Bilo da dojite ili hranite dijete adaptiranim mlijekom, uvijek ćete brinuti jede li vaša beba dovoljno, dobiva li dovoljno mlijeka. Postoji razlika između djece hranjene na bočicu i dojene djece. U svakom slučaju vaša beba je sita ako između hranjenja izgleda i zvuči zadovoljno te (u slučaju dojenja) ima 6 ili više mokrih pelena na dan, te ako uredno dobiva na težini (dojene bebe trebale bi dostići težinu koju su imale pri porođaju za tri do četiri tjedana).



SPAVANJE


Mnoge se mame pitaju spava li njihovo dijete dovoljno tijekom dana i noću. No pitanje nije koliko dugo dijete spava tijekom dana, nego koliko dugo je budno. Između spavanja vaše dijete može biti sretno i zadovoljno, no samo određeni dio vremena. O problemima spavanja više čitajte u članku "Kako naučiti bebu da spava noću?" Kod novorođenčadi to je otprilike 50 minuta. Pustite da dijete spava koliko god mu je potrebno tijekom dana i pratite koliko dugo je budno. Pratite njegove signale, poput zijevanja ili plakanja, kako biste uočili kada je pravo vrijeme za spavanje.