Velik broj žena očekuje da nakon porođaja njihov trbuh izgleda kao prije trudnoće. Ali mnoge se od njih neugodno iznenade kada shvate da se nije znatnije smanjio. Doduše, nije baš tako velik kao što je bio dok je beba prije nekoliko dana još bila u njemu, ali sigurno nije ni ravan i zategnut...

To što se vaš trbuh nije odmah smanjio nakon porođaja, ne treba vas čuditi ili zabrinjavati. Rijetko koja žena, čak i ako je bila u vrhunskoj formi, odmah poslije bebina rođenja vrati prijašnji izgled.

Proći će nekoliko tjedana dok se tijelo ne vrati u normalu.

Maternica − čudesan organ

Maternica ima oblik kruške, jednako je otprilike i velika te teži najviše 50 grama. Tijekom trudnoće maternica će se znatno povećati i doseći oko 1.500 grama.

Mnoge žene misle da veličina i oblik trbuha ovisi o veličini ili građi maternice. Međutim, izgled je trbuha u prvome redu određen količinom plodove vode, tonusom trbušnih mišića i volumenom crijeva. Oko šestog mjeseca maternica doseže do pupka, a zatim ga "prelazi". Do kraja trudnoće može biti dugačka oko 30 cm.

Vraćanje na normalnu veličinu

Vrlo brzo nakon djetetova rođenja, isti dan, mišići maternice počinju se skupljati odnosno grčiti što žena osjeća poput malih trudova. Te senzacije grčenja mogu biti bolne tri-četiri dana poslije porođaja jer se maternica doslovno u tih nekoliko dana smanji na svoju veličinu prije trudnoće. Dok se maternica postupno skuplja, pritišće i krvne žile kroz koje je krv stizala do posteljice. Međutim, grčenje i lagani bolovi su normalni jer je to način kako je priroda spriječila moguće krvarenje koje se može pojaviti na mjestu gdje je posteljica bila vezana za stijenku maternice.

Neke žene će grčenje intenzivnije osjećati tijekom dojenja i nakon njega jer hormon oksitocin, koji utječe na izlučivanje mlijeka, pridonosi i stezanju materničnih mišića − kontrakcija. U tom smislu je i za majčin brži oporavak bolje da doji bebu nakon porođaja.

Jači bolovi

Nije neuobičajeno ako su bolovi jači nakon drugog porođaja jer u tom slučaju maternični mišići moraju raditi teži posao kako bi se vratili u normalu, to jest na prijašnju veličinu.

Obično sve dolazi na svoje mjesto nakon tri tjedna. Katkad se krvarenje može i odužiti i trajati pet-šest tjedana iako se maternica već vratila na veličinu od prije trudnoće. No, te promjene ne trebaju vas previše uznemiravati, jer je riječ o normalnoj pojavi koja će omogućiti povratak organizma u stanje prije trudnoće.

Opušten trbuh

Majke su najčešće nakon porođaja zabrinute zbog opuštenih trbušnih mišića te viška kože na trbuhu. Taj problem je malo teže riješiti, posebice ako vam ni genetika nije baš sklona. Naime, ima žena kojima se trbuh sam, s vremenom ili zbog nošenja djeteta, vrati na prvotno stanje, no nekima se taj problem pretvori u pravu estetsku muku. Stanje se može popraviti vježbom te se donekle prevenirati ako odmah nakon porođaja počnete nositi steznik. Postoje pojasevi te gaćice koje su čvrste poput steznika. Ova pomagala pomažu razmaknutim mišićima da se vrate na svoje pravo mjesto. I višak kože, ako nije prevelik povući će se s vremenom kako će mišići početi ponovno preuzimati svoju funkciju učvršćivanja.

Foto: Profimedia