Odraslima neugodne, a bebama spontane, ove malene poteškoće u pravilu nisu zabrinjavajuće, već najčešće smiješne i zabavne

Štucavica


Štucanje se obično javlja nakon samog podoja i obično traje nekoliko minuta. Radi se o refleksnim pokretima mišića dijafragme koji reagiraju na previše progutanog zraka pri hranjenju. Pokušajte stoga izbjeći nepravilne položaje pri dojenju ili hranjenju na bočicu te smanjite unos progutanog zraka. Također pomozite djetetu da se nakon obroka podrigne te izbaci višak zraka koji podražuje na štucanje. Štucanje nije opasno, no moglo bi uznemiriti dijete koje se zbog toga može i rasplakati. Utjeha svakako neće biti naodmet.



Kihanje


Kihanje je često kod novorođenčadi. Na taj se način izbacuje suvišni sekret iz nosa, što je važno jer dijete tijekom sisanja diše na nos. Nosne šupljine kod novorođene djece su jako uske. Prolazak zraka kroz njih je stoga glasan te se čuju čudni zvukovi. Ako nema drugih tegoba čujno disanje i kihanje nisu razlog za brigu.



Hrkanje


Vaše dijete za vrijeme sisanja i spavanja hrče ili krklja, a čim mu promijenite položaj, ti neobični zvukovi se slabije čuju. Nema potrebe za zabrinutošću. Ovi zvukovi će se postupno povući čim očvrsnu meki dijelovi hrskavice u dišnim putovima koji prilikom prolaska zraka vibriraju i proizvode zvukove. Ipak, ne zaboravite to napomenuti pedijatru prilikom redovitog pregleda.



Glasno ispuštanje vjetrova


Ovaj problem počinje nas mučiti vrlo rano u djetinjstvu. Roditelji bi se mogli iznenaditi koliko jako i zvučno mala beba može ispustiti vjetrić. Jedan od razloga jest zrak koji beba proguta prilikom sisanja grudi ili bočice. Vjetrovi i grčevi se povezuju i s kolikama koje pogađaju bebe otprilike do 3. mjeseca života. Ako se dijete ne muči i ne plače, vjetrovi ne bi trebali biti problem. Dobro je da izlaze! Ako je dijete uznemireno i plače, pomozite mu laganom masažom trbuha, vježbicama nogu, toplom kupkom koja pomaže u otpuštanju vjetrova te pripazite prilikom hranjenja da se dijete naguta što manje zraka. Obavezno pomozite djetetu da se podrigne nakon obroka. Za ublažavanje vjetrova pomaže i čaj od komorača za bebe.