Katkad se zbog velike količine mlijeka u grudima ili pak slabijeg sisanja djeteta, u mliječnim kanalićima nakupi mlijeka koje tada zaostaje na jednom mjestu i tvori spomenute kvržice. Što duže mlijeko stoji te novo nadolazi, to se zdravlje prsa može više ugroziti.

Prvo što majka kod takvog zastoja mlijeka može osjetiti su niz simptoma: otečenost, crvenilo i osjetljivost dojki s mjestimičnim tvrdim kvržicama. Ako ste napipali takve kvržice, preporuča se da ih pokušate osloboditi češćim dojenjem. Ne pokušate li to napraviti, kvržice postaju sve napetije i bolnije te mogu kasnije izazvati mnogo komplikacija.

Zanemarivanjem zastoja mlijeka može doći do jake bakterijske upale dojki sa visokom temperaturom i općom malaksalošću organizma ili čak krajnje jakom gnojnom upalom.

Ne treba ni govoriti da ove promjene na grudima ugrožavaju majčin mir i ritam dojenja, a nerijetko je toliko uplaše i konačno toliko i bole da majka misli da mora prestati s dojenjem. Ali, rješenje je najčešće baš suprotno. Većina ovih početnih simptoma povlači se samo ako majka nastavi dojiti. U slučaju jačih simptoma, vrlo jake boli i temperature, iznimno je važno što prije potražiti pomoć liječnika i početi s liječenjem kako ne bi došlo do gnojne infekcije i potrebe za hospitalizacijom. Na sreću rijetko koja majka zaista doživi da se simptomi toliko rasplamsaju i najčešće se početne upale riješe češćim dojenjem.

Kako prepoznati zastoj mlijeka?

Iako prepunjenost dojki mogu pratiti simptomi nabreknutosti, otečenosti, osjetljivosti i lagane boli riječ je samo o znaku da je vrijeme da vaše dijete dobije obrok. Ovi simptomi kao i neočekivani ritam ispunjavanja dojki mlijekom ili pojava velikih količina mlijeka tipični su za rodilje koje tek uče dojiti i čija prsa uče zadovoljavati potrebe novorođenog djeteta. Takve sanzacije u dojkama i osjećaji prepunjenosti javljaju se katkad i kod iskusnijih dojilja nerijetko prije početka podoja. No, potrebno je znati da su nabrojeni simptomi normalni i razlikuju se od zastoja mlijeka po tome što se kod zdravih prsa pritisak i nabreknutost smanjuje već za vrijeme podoja. Ozbiljniji zastoj mlijeka oko kojeg se valja malo pobrinuti uvijek je praćen tvrdim kvržicama i to najčešće u jednoj dojci.

Spriječite zastoj mlijeka

  • Osobna higijena. Prije dojenja operite ruke. Dojke ne morate posebno ispirati prije dojenja, dovoljna će biti svakodnevna njega tijekom tuširanja. Njegujte bradavice mastima za zarastanje ranica. Pripazite i na kvalitetu grudnjaka, on neka bude pamučan, nježan i po mogućnosti maksimalno komotan. Inače pokušajte biti i malo bez grudnjaka. Time zračite dojke i bradavice i ranice bolje zarastaju.
  • Poteškoće pri dojenju prvi su mogući uzrok pojave upale. Nepravilnim zahvaćanjem dojki dijete oštećuje bradavice, a ranice i pukotine na njima otvaraju put bakterijama. Ne zahvati li dijete dobro bradavicu, uvijek ga pokušajte odvojiti i ponovno pravilno staviti na prsa.
  • Različiti položaji za dojenje mogu puno pomoći u prevenciji zastoja mlijeka. Naime, mlijeko se može nakupiti u različitim dijelovima dojke. Dojenjem u različitim položajima omogućavate djetetu da mlijeko ravnomjerno izvuče iz svih dijelova dojke. Ono to čini ritmičnim pokretima svoje bradice. Neka djetetova bradica bude na području zastoja i masira ga.
  • Ponudite ravnomjerno obje dojke. Ako je dijete na prošlom podoju više mlijeka posisalo na jednoj dojci tada mu u sljedećem podoju ponudite prvo drugu dojku.

Kako spriječiti pojačanje simptoma?

Prve znakove zastoja, kvržice i otečenost, pokušajte osloboditi dojenjem. Budite uporni i ako treba dojite nešto češće te masirajte dojke, tuširajte toplom vodom ili kratko zagrijte prije podoja. Vjerojatno će već ova mjera biti dovoljna za odčepljivanje kanalića, a poteškoća se riješiti na prirodan način. Međutim, neke majke ne zamijete kvržice na prsima pa ih ne pokušavaju niti osloboditi, a kod nekih majki se dojke upale vrlo brzo da dojenjem ne uspiju riješiti problem. Tada govorimo o mastitisu.

Što napraviti u slučaju zastoja?

  • Dojite koliko god možete izdržati bol. Dijete je vaša najbolja izdajalica i rješenje za sve poteškoće sa zastojem mlijeka ili upalom dojki.

  • Masirajte dojke na području zastoja mlijeka. Pokušajte izdržati bol

  • Tuširajte dojke toplim tušem, omotajte ih toplim oblozima posebice prije podoja. Tako ćete raširiti kanaliće i potaknuti oslobađanje zaostalog mlijeka, a naravno i umanjiti bol pri dojenju. Inače, bol smanjujte hladnih oblozima.

Mastitis - jača upala

Radi se o bolnoj upali mliječnog tkiva, a uzrok upale može biti dvojak. Jedan uzrok samo je majčino tijelo. Naime, kad se dojke toliko prepune mlijekom, mliječni kanalići znaju popucati i propustiti malo mlijeka u krvotok. Kako mlijeko ne smije biti u sastavu krvi, majčino tijelo reagira imunom reakcijom te se brani naglim porastom temperature. Majka tada ima simptome koji poprilično nalikuju gripi: vrlo visoka temperatura, groznica, malaksalost tijela, prijetnja dehidracije i opća iscrpljenost što je sve praćeno naravno bolnim dojkama. Jedini lijek u toj situaciji jest snižavanje temperature te posjet liječniku. Liječnik može bolje procijeniti radi li se o upali koja će sama od sebe proći (nebakterijski mastitis) ili će za liječenje trebati koristiti antibiotike. Oni su korisni u slučaju kad je upalu dojke uzrokovala bakterija stafilokok. Bakterije u tijelo majke ulaze kroz ranice na bradavicama, nastale zbog nepravilnog zahvaćanja dojke pri dojenju. Osobito se vole širiti upravo u području gdje mlijeko zastaje i nakuplja se. Ne suzbija li se širenje bakterije antibioticima, dolazi do upale dojke. Ova vrsta upale odnosno bakterijski mastitis izaziva iste simptome kao i nebakterijski mastitis s jedinom razlikom da se obično simptomi kod bakterijske upale brže pojavljuju, intenzivniji su, a ne mora ih uvijek pratiti otečenost dojki i kvržice, ali ih prati bol u dojkama.

Apsces - gnojna upala

Ako vas bolovi zbog bakterijske upale ne natjeraju da ovaj problem riješite na vrijeme zadnji stupanj upale koji će vas sigurno natjerati da potražite pomoć jest gnojna upala dojke ili apsces. Vrlo se rijetko događa da majka ne uspije izliječiti upalu te se ona razvije tako daleko. No, majka tada završava u bolnici jer se u dojkama stvaraju gnojne nakupine, čirevi. Gnojni iscjedak se u tom slučaju izlučuje s malo krvi i u mlijeku pa se majkama preporuča da privremeno ne doje već se izdajaju. Ali ako majka dobiva antibiotike koji ne ometaju dojenje (na to bi liječnici trebali obratiti pozornost), a u mlijeku nema gnojnog iscjetka, preporuča se nastavak s dojenjem. Dojenje je tijekom liječenja upale najbolji način ozdravljenja dojki jer se dojke tako oslobađaju zastoja, a djetetu dojenje ne može naštetiti jer se u mlijeku istovremeno nalaze i antitijela protiv iste bakterije. Tako dijete dobiva obranu od iste bakterije, jača svoj imunitet i nadalje dobiva svoju hranu. Gnojne nakupine valja kirurški ukloniti, a majka čitavo vrijeme liječenja dobiva antibiotike.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto:Thinkstock