23% žena u zadnjoj anketi na portalu izjavilo je da je osjećalo baby blues dulje vrijeme nakon porođaja. Koliko baby blues zaista pogađa majke, piše kolumnistica Hana Francetić Brčić u novom broju časopisa Moje dijete

Dok neki ljudi uživaju u siječnju radosni zbog početka godine i blagdana koje su proveli u krugu bliskih ljudi, drugi početak godine doživljavaju kao tmurno razdoblje. Slično je i nakon porođaja. Neke žene bez obzira na to kakav su porođaj imale uživaju u novoj bebi i ulozi majke, dok druge teško proživljavaju to razdoblje privikavanja na novu situaciju, novu odgovornost, svoje novo tijelo i novu ulogu. Novi je život baš poput nove godine – pun potencijala – no ta spoznaja sama po sebi ne pomaže u neprospavanim noćima ili bolnim prsima, što su samo neki od izazova novog majčinstva. Ako je riječ o prvoj bebi, još je teže jer niti znamo koliko bi često beba trebala plakati niti znamo koliko je maminih suza normalno.



Postoji bezbroj neugodnih osjećaja koji mogu pratiti prvu godinu majčinstva, pa čak i dvije. Neke se žene i nakon prvih nekoliko tjedana osjećaju nesigurno, utučeno. Plaše se ostati same s bebom ili osjećaju ljutnju prema bebi ili starijem djetetu, a onda pak imaju osjećaj krivnje i misle da nisu dovoljno dobre mame, čini im se da je odgovornost za to malo biće prevelika, da se neće moći dovoljno dobro brinuti o njemu i slično. Stabilna obiteljska situacija, bliske veze s prijateljima, partner pun podrške važni su i poželjni, ali nisu jamstvo da do takvih osjećaja neće doći.




Nije sve kao u filmu
Iako je novo dijete u obitelji svakako blagoslov, a majčinstvo dar, iz prakse znam da neke žene prvih nekoliko mjeseci posjete najmračniji kutak svoje duše. Uvijek je dobro potražiti profesionalnu pomoć ako ste u mogućnosti, no često glavni problem i jest u tome što majka nije svjesna da joj je pomoć potrebna, navuče masku “dobro sam”, “sve je u redu” ili se pak osjeća toliko loše da nema snage pomoć ni tražiti.



... nastavak kolumne Hane Francetić Brčić, dipl. sociologinje, certificirane Birthing from Within mentorice i doule, majke troje djece, pročitajte u novom, siječanjskom broju časopisa Moje dijete