Pupak nikad neće imati toliku pozornost kao dva prva tjedna nakon porođaja. Kako pravilno njegovati pupak novorođene bebe?

Nakon rezanja pupkovine nakon porođaja na pupku djeteta ostaje djelić pupčane vrpce koji će se tijekom sljedećih tjedan do dva (najviše tri tjedna) osušiti i otpasti. Dok se to ne dogodi, potrebno je pažljivo tretirati ranicu.



Potrebna oprema za njegu


Prije odlaska u rodilište pripremite sve što je potrebno za njegu pupka:



  • sterilna gaza



  • 3-postotni vodikov peroksid ili 60-postotni medicinski alkohol za dezinfekciju rane



  • sterilni higijenski vateni štapići



  • antiseptičko sredstvo




Kako njegovati ranu pupka?


1. Ranu i područje oko pupka nježno i temeljito operite sterilnom gazom ili vatenim štapićem namočenim u alkohol ili vodikov peroksid.


2. Laganim tapkanjem očistite vršak pupka.


3. Čistom gazom posušite cijelo područje pupka.


4. Antiseptični prašak pospite na cijelo područje, osobito po korijenu batrljka.


5. Pupak zaštitite sterilnom gazom koju zatim učvrstite elastičnom mrežicom za previjanje.


6. Neka područje pokriveno gazom uvijek bude čisto, suho i neka rana uvijek ima zraka.


7. Pripazite da tijekom prematanja pupak ne bude prekriven pelenom kako vlaga iz pelene ne bi došla do pupka.



Djetetova uznemirenost


Ako je dijete nemirno tijekom tretiranja pupka, ne brinite se, ništa ga ne boli. Radi se o odumrlom tkivu i moguće je da mu samo smeta hladnoća dezinfekcijskih tekućina ili mu je hladno jer je golo. Smiješite mu se dok njegujete pupak, nježno mu se obraćajte ili mu pjevušite te mu na taj način odvratite pozornost od nelagode.



Kada počinje kupanje


Sve dok vršak ne otpadne, morat ćete više paziti dok perete bebu da ne namočite pupak. Možete u kadicu staviti manje vode i lagano prati novorođenče dio po dio ili samo mokrom frotirnom rukavicom, a da ga ne uranjate u vodu.


Uskoro će biti još puno zgoda za veselo brčkanje u kadici. Naravno, ako u roku od tri tjedna pupčani batrljak ne otpadne unatoč pravilnoj njezi, ako poprimi crvenkastu boju, čudno miriše, otiče ili se događa nešto slično, odvedite dijete pedijatru. Katkad sporije zacjeljuje zbog upalnog procesa koji treba liječiti.