Ima li u prsima dovoljno mlijeka?

Ako vas muči to pitanje vjerojatno ste krenuli izdajati se kako biste to utvrditi. No, izdajanjem nećete saznati koliko mlijeka zaista imate u prsima

Pola ste sata prosjedili s izdajalicom u rukama, no uspjeli ste izdojiti samo 10 – 20 ml mlijeka. Istodobno, znate da obrok na bočicu s umjetnim mlijekom mora sadržavati najmanje 100 ml adaptiranog mlijeka. Dakle, mlijeka je u prsima premalo da bi zadovoljilo djetetove potrebe!

Zašto izdajalica često ne može dati odgovor?

Nažalost, ovom se metodom koriste mnoge majke, a ne znaju da na taj način teško uopće mogu doći do drugog zaključka osim da mlijeka nema dovoljno.

Za početak valja znati da je izdajanje vrlo zahtjevno i majka bez prakse ne može uspješno izdojiti sve mlijeko. Samo majke koje su od početka bile prisiljene izdajati se da bi nahranile dijete i imaju mnogo prakse u tome, mogu znati što to znači učinkovito se izdojiti i koliko uspjeh ovisi o stalnoj praksi izdajanja.

Osim toga, postoje različiti tipovi laktacije. Kod nekih je žena izrazito istaknut refleks otpuštanja mlijeka u trenutku kada dijete to zatraži svojim ustima i sisanjem ili čak plačem. Nekim majkama samo pri pomisli na dojenje i pri pogledu na gladno dijete grudi reagiraju puneći se.

Nijedna izdajalica ne može pobuditi slične majčine reakcije i na taj način potaknuti refleks stvaranja niti otpuštanja mlijeka. Izdajalica samo fizički stimulira prsa i zato je proizvodnja mlijeka sporija i manje učinkovita.

Poteškoće pri izdajanju se mogu javiti i zbog građe prsa. Kod nekih su žena mliječni kanalići uži i zavojiti. Takva je prsa vrlo teško izdajati. Katkad su i mliječni sinusi položeni ili visoko gore ili prenisko da bi ih izdajalica mogla uspješno poticati na lučenje mlijeka.


Izdajanje nije uvijek rješenje

Zbog svih tih poteškoća izdajanje može biti i bolno za majku, katkad se majke same ozlijede ne bi li izvukle malo mllijeka iz prsa, a katkad izdajalica koja stvara vakuum sama ozlijedi ionako načete bradavice. Imate li ragade, tada bi vas izdajanje moglo poprilično boljeti, a izdajalica i dodatno ozlijediti.

Kako znati ima li dijete dovoljno mlijeka?

Najvažnije što morate znati u čitavoj problematici jest činjenica da količine mlijeka u prsima nikako nećete točno moći odrediti izdajanjem. Jedini znak koji vam može reći da mlijeka ima dovoljno jest količina mokrih pelena na dan. Ako ste nabrojili 12 i više mokrih pelena, mlijeka ima dovoljno. Poželjno je pritom da vaše dijete na tjedan dobiva minimalno 140 g. Ako je dijete živahno, zadovoljno, nije blijedo i apatično te često sisa po danu i najmanje 3 puta po noći, tada vjerojatno ima dovoljno mlijeka u vašim prsima.

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…