Dojenje je divan način hranjenja i druženja majke i djeteta. Međutim, da bi sve funkcioniralo kako treba, valja poštivati nekoliko pravila dojenja

Udobno se smjestite
Da bi dojenje bilo uspješno, i vama i djetetu treba biti udobno. Zato se udobno namjestite, iza leđa i pod ruku stavite jastuke kako vam držanje ne bi postalo neudobno usred dojenja. Morate se dobro osjećati i opustiti jer će i mlijeko tako bolje navirati.



Pravilno postavite dijete
Majka treba držati dijete uz svoje tijelo i podupirati ne samo glavicu, već i cijelo tijelo. Najbolji položaj će biti svaki u kojem dijete leži u jednoj liniji (noge, ruka i glava su u ravnoj liniji). Ako svijate dijete bočno ili mu okrećete glavicu, dojenje možda neće biti tako uspješno. Isto je izrazito važno da je dijete nosićem u visini bradavice tako da je može bez muke doseći. Uvijek prinosite dijete dojci, a ne dojku djetetu.



Pravilno zahvaćanje dojke


Za zahvaćanje dojke majka treba prstom ili bradavicom dodirnuti kut djetetovih usana tako da ono refleksno otvori usta. Usta se moraju širom otvoriti, kad majka treba djetetu staviti dojku u usta. Dijete bi trebalo uhvatiti cijelu bradavicu i gotovo cijelu areolu (samo mali dio areole kod gornje usne ostaje izvan djetetovih usta) jer će samo tako uspješno stvoriti vakuum i olakšati si izlaženje mlijeka. Želite li poboljšati djetetov položaj na dojci, dijete približite dojci. Ako je dojenje vama neudobno ili se dijete buni i ne osjećate poboljšanje, vjerojatno dijete nije dobro zahvatilo dojku, još niste postavili dijete u pravilan položaj ili trebate pokušati dojiti u nekom drugom položaju. Sve to isprobajte ponovno.



Odvojite dijete od dojke


Obično dijete samo izbaci dojku na kraju dojenja i kad se najelo. Neka djeca, posebno novorođenčad, ostavljaju bradavicu u ustima, no majka može vidjeti da je obrok gotov kad dijete više ne guta, odnosno grkljan se ne pomiče. Tada možete odvojiti dijete od dojke tako što ćete sa strane djetetovih usana lagano gurnuti prst i time osloboditi vakuum koji se stvorio. U suprotnom, pokušate li povući dojku odmicanjem, to bi vas moglo zaboljeti i oštetiti vam bradavicu.