Hoćete li imati dovoljno mlijeka kako biste uspješno dojili svoje dijete ne ovisi o veličini vaših grudi

Majke malih grudi ne moraju se brinuti da neće imati dovoljno mlijeka za svoje dijete. Grudi su, naime građene od tri vrste tkiva: mliječnih žlijezda, vezivnog tkiva i masnog tkiva. Sve žene imaju mliječne žlijezde podjednake veličine te se čak može dogoditi da žena bujnih grudi ima manje žljezdanog tkiva od žene s malenim grudima. Veličina grudi se, međutim, razlikuje po količini masnog tkiva koje je kod svake žene u tijelu drukčije raspoređeno, a to ovisi o genetskoj predispoziciji.



U trudnoći grudi bujaju


Već dva tjedna nakon začeća i velike i male dojke počinju bujati i pripremati se za svoju zadaću, proizvodnju i lučenje mlijeka. Žlijezdano tkivo se povećava, a zajedno s njim rastu i dojke. Međutim, iako žene uglavnom imaju istu veličinu mliječnih žlijezda, dojke se ipak razlikuju po kapacitetu odnosno ritmu i učinkovitosti stvaranja mlijeka tijekom 24 sata. To će se pokazati tek nakon porođaja kad će početi proizvodnja mlijeka i kad će trebati dojiti dijete.



Istraživanja su pokazala da prsa svih žena tijekom 24 sata izlučuju podjednaku količinu mlijeka. No, žene čije dojke imaju manji kapacitet, odnosno sporije ili manje učinkovito proizvode mlijeko, moraju češće dojiti kako bi poticale laktaciju. S druge strane žene sa većim kapacitetom dojki mogu u jednom podoju dati djetetu i više mlijeka te brzo nadoknaditi posisanu količinu. To je i razlog zašto žene s većim kapacitetom dojki mogu dojiti nešto rjeđe, ali također se moraju pobrinuti da dojenje bude redovito i u skladu s djetetovim potrebama kako bi održale ustaljenu laktaciju.