Djece koja nekontrolirano jedu slatkiše i sve vrste brzih šećera imaju u prosjeku 25% nižu razinu inteligencije u odnosu na one koji to čine umjereno, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Dokazano je da se pri dugotrajnoj i obilnoj konzumaciji slatkih namirnica, kod ljudi u mozgu (točnije u sinapsama koje omogućavaju komunikaciju između moždanih stanica, a time i ostvarivanje misaonih procesa), pojavljuje tzv. cross-linking fenomen. S vremenom se stvara mrežasta tvar između više sinapsi, zbog čega se moždani impuls usporava, a sve to smanjuje inteligenciju, sposobnost pamćenja i učenja i dovodi do rane demencije.
Poremećaj metabolizma šećera proglašen je i kao jedan od uzročnika nastanka ili pogoršanja mnogih psihijatrijskih bolesti, od depresije do shizofrenije.
Šećeri u prehrani dovode do agresivnog ponašanja, fobija, psihotičnih kriza – dakle, depresija se ne liječi čokoladom! Poznato je i da šećer u prehrani troši naše vitaminske i mineralne zalihe i dovodi organizam u stanje avitaminoze – već jedna žličica šećera dovoljna je da iskoristi zalihe vitamin B u našem tijelu, a upravo su oni najpotrebniji za sve naše moždane aktivnosti.
Tekst: D.P.
Izvor:sretna.story.hr
Što kad dijete postane mali šef i kako se nositi s tim
Pedijatrica o dohrani kod beba: Kada uvoditi alergene, što kad odbijaju namirnicu i koji su najčešći problemi s probavom
Dijete ima česte ispade bijesa: Što Montessori stručnjaci savjetuju za smirivanje tantruma
Kako kupiti cipelice za dijete bez isprobavanja: Mama pokazala super jednostavan trik
Zašto se braća i sestre stalno svađaju: Neočekivan razlog će vas raznježiti