Pa, i ne baš. Ne samo da je celuloza bezopasan, odobren od FDA, prehrambeni aditiv od 1973. godine, nego je i sastojak biljne hrane koju svakodnevno jedemo.
Potpuno je sigurna za zdravlje: “Ne znam za niti jedno istraživanje koje je otkrilo moguće opasnosti zbog celuloze u hrani“, kaže Palmer.
Bez obzira na to otkud dolazi, tijelo reagira na celulozu na jednak način: ne probavljajući ju. Celuloza je vlakno, pa ga po definiciji tijelo ne može razgraditi, objašnjava Palmer.
Umjesto toga odmah ga izbaci. Zbog ovoga čak može biti dobar za zdravlje: mnoge unaprijed pripremljene namirnice poput žitnih pločica i žitnih pahuljica koriste celulozu kako bi povećali udio vlakana, a to vam pruža dugotrajan osjećaj sitosti i sprečava napadaje gladi.
Trebate li stoga biti ljuti što su gotovo 10 posto “100 postotnog“ parmezana biljna vlakna? Naravno! Ali trebate li smatrati celulozu nezdravim aditivom? Definitivno ne.
Osim toga, bilo bi gotovo nemoguće u potpunosti je izbjeći. Posegnuli smo u bazu podataka u kojoj se nalazi više od 80.000 namirnica – i otkrili tisuće namirnica koje sadrže celulozu. Donosimo vam primjere gdje se sve pojavljuje.
Nastavak teksta pročitajte na www.menshealth.hr
Foto: Profimedia
Ista prabaka: Kako je princeza Charlotte izgledala kroz godine na portretima koje tradicionalno fotka Kate Middleton
6 fraza koje roditelji ne bi smjeli govoriti djeci
3 provjerena načina za sprječavanje tantruma kod djece
7 načina kako bebi pomoći kod zatvora: Ako je stolica jako tvrda, u malim kuglicama, evo što trebate činiti
10 životnih lekcija koje možete dobiti od svoga dvogodišnjaka