Nutricionisti neće tjesteninu potpuno isključiti iz prehrane i proglasiti je manje vrijednom. No, pritom će istaknuti kako ne treba pretjerivati u konzumiranju proizvoda od bijeloga brašna i ne treba privikavati dijete isključivo na takvu hranu od malena. Razlog je teško probavljiva bjelančevina u bijelom brašnu. Zato ne treba juriti s dodavanjem tjestenine na djetetov jelovnik, po mogućnosti ne prije druge i pol godine.
Tjestetnina da, ali radije integralna
Razmislite o tome da djetetu ponudite integralnu tjesteninu, odnosno proizvode od integralnih žitarica uopće. Naime, one po svojem sastavu imaju više nutrijenata i vlakana od rafiniranih. Tajna njihove bolje nutritivne vrijednosti je cjelovitost zrna odnosno brašno u koje je samljeveno kompletno zrno zajedno s ovojnicama tj. mekinjama. One smanjuju udio bijelog dijela u brašnu, a povećavaju udio vlakana koja pomažu u kontroli tjelesne mase, pospješuju probavu i smanjenju koncentracije kolesterola i triglicerida. Integralna tjestenina osim toga ima i bogatiji okus od rafinirane.
Nakon riže, pšenica je najčešće korištena žitarica na svijetu. Žitarice, osobito integralne, nalaze se na vrhu prehrambene piramide i nepresušan su izvor kompleksnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlakana, pa prema službenim nutricionističkim mjerilima čine osnovu svakodnevne zdrave prehrane.
Foto: Thinkstock
Dirljivo pismo djeteta koje će vam otvoriti oči: Nakon cijelog dana u vrtiću, želim opet biti tvoja beba
Tigar roditeljstvo - prednosti i nedostaci ove metode odgoja i kako znati je li ovo vaš stil
Znakovi po kojima možete znati da je beba dobila dovoljno mlijeka
Dr. Rajović: Nove generacije sve su sebičnije i motorički slabije, a ovo bi stručnjak zabranio kod učenja
5 zabluda o odgoju: Treba li djetetu sve olakšati i ponašaju li se i dobra djeca 'zločesto'?